Awokado
Cenione jest przede wszystkim za dobre tłuszcze. Jest w nim więcej potasu niż w bananach, a poza tym obniża cholesterol.
Miód
Miód, jeśli jest naturalny i bez sztucznych dodatków, nie psuje się. Ma działanie bakteriobójcze i jest niezastąpiony w walce z przeziębieniem.
Herbata
Zielona zwiększa odporność organizmu, pobudza niczym kawa i sprzyja odchudzaniu. Jeszcze zdrowszą jest biała. Działa antybakteryjnie i pomaga w utrzymaniu zdrowej jamy ustnej. Co jest jednak ważne: zawiera dużo więcej kofeiny niż czarna i zielona.
Czosnek
O jego zdrowotnych właściwościach można by pisać wiersze. Odkąd stał się "sexy" i jest ulubieńcem kucharzy w najlepszych restauracjach, podchodzimy do niego z większą przychylnością, nie kojarząc tylko z lekarstwem, które wciskała nam babcia.
Warto dodawać go do makaronów, past, zup.