1/6
Co jeść, a czego unikać w trakcie brania antybiotyku?...
fot. Aleksandr Zubkov/Getty Images

Co jeść, a czego unikać w trakcie brania antybiotyku? Dowiedz się, po co warto sięgać w trakcie antybiotykoterapii.

2/6
Stosowanie antybiotyków może zmienić mikrobiotę jelitową....
fot. Rockaa/Getty Images

Przyjmuj probiotyki

Stosowanie antybiotyków może zmienić mikrobiotę jelitową. Może to prowadzić do biegunki związanej z antybiotykami (szczególnie u dzieci). W tym przypadku pomocne mogą okazać się probiotyki.

Przyjmowanie probiotyków w trakcie lub po przyjmowaniu antybiotyków może pomóc zachować różnorodność bakteryjną jelit – wskazują badania. Mogą one też zmniejszać ilość genów opornych na antybiotyki (ARG) w jelitach, co może pomóc zrównoważyć oporność na antybiotyki.

Jak długo po antybiotykach należy przyjmować probiotyki?
Probiotyki są zwykle bakteriami, przez co również mogą zostać zabite przez antybiotyki, jeśli są przyjmowane razem. W czasie antybiotykoterapii lekarze zalecają odczekać 4-6 godzin po przyjęciu dawki antybiotyku przed zażyciem probiotyków.

3/6
Prebiotyki to pokarmy, które odżywiają dobre bakterie w...
fot. Aitor Diago/Getty Images

Jedz prebiotyki

Prebiotyki to pokarmy, które odżywiają dobre bakterie w jelitach. Karmienie dobroczynnych bakterii przed i po zażyciu antybiotyków może pomóc przywrócić równowagę w jelitach.

Niektóre pokarmy zawierają niski poziom prebiotyków, np:
- cebula,
- czosnek,
- banany.

Czerwone wino zawiera przeciwutleniające polifenole, które nie są trawione przez ludzkie komórki, ale są trawione przez bakterie jelitowe.

Jedzenie pokarmów prebiotycznych po antybiotykoterapii może pomóc w rozwoju pożytecznych bakterii jelitowych, które zostały uszkodzone przez antybiotyki.

4/6
Sfermentowana żywność jest dobrym źródłem pożytecznych...
fot. Lucy Lambriex/Getty Images

Jedz sfermentowaną żywność

Sfermentowana żywność jest dobrym źródłem pożytecznych bakterii. Jest wytwarzana przez mikroby i obejmuje między innymi jogurt, niektóre sery, kiszoną kapustę, kombuchę i kimchi.

Sfermentowane produkty zawierają szereg zdrowych gatunków bakterii, takich jak Lactobacillus, które mogą pomóc przywrócić mikrobiotę jelitową do zdrowego stanu po antybiotykach.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Orliki to kwiaty niespodzianki. Posiałam je raz i od lat cieszę się ich widokiem

Orliki to kwiaty niespodzianki. Posiałam je raz i od lat cieszę się ich widokiem

Horoskop weekendowy od piątku do niedzieli. Sprawdź!

Horoskop weekendowy od piątku do niedzieli. Sprawdź!

Oblał żonę benzyną i podpalił. Co ustalili śledczy?

Oblał żonę benzyną i podpalił. Co ustalili śledczy?

Zobacz również

Oto najnowszy ranking liceów w Łodzi według portalu Wasza Edukacja ZOBACZ

Oto najnowszy ranking liceów w Łodzi według portalu Wasza Edukacja ZOBACZ

Wybrano najlepsze wyspy świata. Która z nich zdeklasowała przeciwników?

Wybrano najlepsze wyspy świata. Która z nich zdeklasowała przeciwników?