Woda mineralna wysokomagnezowa
Na rynku dominują wody bardziej zasobne w wapń niż w magnez. Dotyczy to również żywności, przez co spożywamy zazwyczaj odpowiednie ilości wapnia, a niedostateczne – magnezu.
Eksperci ostrzegają jednak, że taka sytuacja prowadzi z czasem do zwapnienia tętnic i rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Nadmiar wapnia, który spożywamy, zmniejsza przyswajanie magnezu, więc problem pogłębia się.
Wniosek: warto wybierać wody mineralne bogate w magnez, który występuje w proporcji do wapnia wynoszącej 1:2, co zwiększa jego wykorzystanie w organizmie.
Woda mineralna średniozmineralizowana
Woda średniozmineralizowana, która zawiera 500-1500 mg składników mineralnych w litrze, spożywana nawet w dużych ilościach nie narusza gospodarki elektrolitowej organizmu. Nadaje się również dla dzieci powyżej 3. roku życia.
Ma lepszy smak niż woda niskozmineralizowana i może zapewniać nawet 10 proc. zalecanej dziennej dawki związków mineralnych, takich jak wapń czy magnez.
Wniosek: wybierając wodę do picia na co dzień warto wybierać zwłaszcza wśród wód średniozmineralizowanych.
Woda mineralna wysokozmineralizowana
Woda wysokozmineralizowana należy do rodzajów wód najcenniejszych dla zdrowia: zawiera 1500-4000 mg składników mineralnych na litr, dzięki czemu wspomaga profilaktykę wielu chorób.
Jest tym korzystniejsza, gdy zawiera ważne składniki, takie jak magnez czy wapń, w ilościach pokrywających min. 15 proc. dziennego zapotrzebowania (wg IŻŻ wynoszące średnio ok. 400 mg i 1200 mg).
Wniosek: w celu wzbogacenia diety w niezbędne składniki mineralne warto wybierać wysokozmineralizowane wody mineralne o zawartości co najmniej 30-60 mg magnezu i/lub 90-180 mg wapnia.
Woda mineralna niskozmineralizowana
Woda niskozmineralizowana zawiera jedynie 50-500 mg składników mineralnych w litrze i pod tym względem może być podobna do wody źródlanej.
Nie powinna być spożywana w nadmiarze, ponieważ może powodować ujemny bilans składników mineralnych, czyli mówiąc potocznie „wypłukiwać” je z organizmu. Do tej kategorii należą też jednak wody alkaliczne (o pH wyższym niż 7), które mają istotne właściwości zdrowotne.
Wniosek: z wód niskozmineralizowanych warto wybierać te alkaliczne, a najlepiej o pH 8-9, i spożywać je w sytuacjach wymagających szybkiego nawodnienia i ograniczenia stresu oksydacyjnego, a nie – uzupełnienia składników mineralnych.