Koniec roku to okres, gdy zapach mandarynek unosi się w wielu polskich domach. Niektórzy nawet nie wyobrażają sobie tego czasu, bez włączenia tych słodkich i pomarańczowych owoców do swojej diety. Jakie jednak właściwości ma ten lubiany przez wielu owoc i kto powinien włączyć go do swojej diety? Sprawdź!
Mandarynka przez wiele osób są mylone ze swoimi starszymi siostrami pomarańczami. Wywodzą się z Chin i powstały w wyniku naturalnej hybrydyzacji cytrusów. Podobnie jak inne owoce cytrusowe zawierają witaminę C Jednak jako jedyne zawierają nobiletynę (rodzaj flawonoidu), która pomaga zapobiegać cukrzycę typu 2. Substancja ta występuje przede wszystkim w skórce mandarynek.
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE MANDARYNEK
Mandarynki mają wiele właściwości zdrowotnych. Zawarte w nich witaminy między innymi wspomagają układ odpornościowy, wpływają pozytywnie na proces starzenia, a także chronią przed chorobami oczu.
Jakie jednak witaminy wchodzą w skład tych owoców?
witamina A
witamina B3
witamina B6
witamina C
witamina E
kwas askorbinowy
ryboflawina
tiamina