1/5
Na kolejnych slajdach galerii znajdziesz przepisy na pyszne,...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Jakie mięso podać w pierwszy dzień świąt?

Na kolejnych slajdach galerii znajdziesz przepisy na pyszne, świąteczne pieczyste

2/5
Składniki:...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Kaczka w pomarańczach

Składniki:
- sprawiona kaczka,
- 2 pomarańcze,
- jabłko,
- gałązki tymianku,
- 2 kg gruboziarnistej soli,
- czosnek,
- szklanka brązowego cukru,
- sos sojowy.

Jak przygotować kaczkę pieczoną w pomarańczach?
1. Tymianek zmieszałam z solą i w taką mieszankę włożyłam kaczkę. Powinna tak leżeć minimum pięć godzin.
2. Po tym czasie wyjęłam kaczkę i otarłam sól.
3. Widelcem ponakłuwałam całą pomarańczę (ze skórką) i włożyłam ją w korpus razem z pokrojonym jabłkiem, po czym związałam kaczkę.
4. Namoczyłam w wodzie papier do pieczenia i zawinęłam w niego kaczkę. Piekłam ją przez 10 godzin w temperaturze 120 stopni.
5. Przygotowałam marynatę z cukru, soku z pomarańczy i pół szklanki sosu sojowego.
6. Natarłam kaczkę marynatą, ponakłuwałam skórę i zapiekłam w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, aż kaczka się zarumieniła.

3/5
Składniki:...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Karkówka w jałowcu

Składniki:
- 1 kg karkówki,
- pęczek włoszczyzny (marchewka, seler, pietruszka, por),
- cebula,
- czosnek,
- 2 szklanki bulionu,
- 4 łyżki octu z czerwonego wina,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki cukru,
- 5 łyżek oleju,
- 5 ziaren jałowca,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- sól, pieprz.

Jak przygotować karkówkę pieczoną w jałowcu?
1. Włoszczyznę obrałam i starłam na tarce o dużych oczkach.
2. Posiekałam cebulę i czosnek.
3. Warzywa wymieszałam z olejem, octem, musztardą, koncentratem, cukrem, rozgniecionym jałowcem, zielem anielskim i liśćmi laurowymi. Przełożyłam wszystko do brytfanki.
4. Karkówkę natarłam solą i pieprzem i umieściłam w brytfance.
5. Natarłam ją warzywami z marynatą.
6. Odstawiłam mięso na całą dobę w chłodne miejsce.
7. Wyjęłam karkówkę i obsmażyłam na złoto.
8. Wsadziłam karkówkę z powrotem do brytfanki, podlałam bulionem i piekłam półtorej godziny w temperaturze 150 stopni.

4/5
Składniki:...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Pieczona gęś z suszonymi owocami

Składniki:
- sprawiona gęś lub same podudzia z gęsi,
- 1 kg suszonych owoców (śliwek, jabłek, gruszek, moreli, żurawiny),
- 2 łyżki masła,
- gałązki tymianku,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz.

Jak przygotować gęś pieczoną z suszonymi owocami?
1. Gęś umyłam, osuszyłam, natarłam pieprzem, solą i tymiankiem – na zewnątrz i od środka.
2. Ułożyłam gęś na kratce piekarnika, a pod spód włożyłam blachę z wodą (ok. pół litra).
3. Piekłam gęś przez cztery godziny w temperaturze 180 stopni.
4. Po godzinie ponakłuwałam gęś i polałam sosem, który utworzył się na blasze.
5. Godzinę przed zakończeniem pieczenia gęsi ułożyłam na blasze suszone owoce.
6. Wyjęłam upieczoną gęś, a z blaszki wyjęłam owoce łyżką cedzakową.
7. Powstały na blaszce sos przecedziłam, zagotowałam, doprawiłam do smaku i wlałam do sosjerki.
8. Gęś ułożyłam na półmisku i otoczyłam pieczonymi owocami. Podałam z sosem.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Horoskop dzienny na wtorek. Sprawdź!

Horoskop dzienny na wtorek. Sprawdź!

Interpol i UŁ na ŁKS. Zagrożenia terrorystyczne na stadionie ŁKS

Interpol i UŁ na ŁKS. Zagrożenia terrorystyczne na stadionie ŁKS

Dojrzałe mamy w polskim show-biznesie. One późno urodziły dzieci

Dojrzałe mamy w polskim show-biznesie. One późno urodziły dzieci

Zobacz również

Interpol i UŁ na ŁKS. Zagrożenia terrorystyczne na stadionie ŁKS

Interpol i UŁ na ŁKS. Zagrożenia terrorystyczne na stadionie ŁKS

Najlepsze MEMY o miłości! Zobacz!

Najlepsze MEMY o miłości! Zobacz!