1/7
Odchudzasz się, ale nie możesz oprzeć się pysznej szarlotce...
fot. margouillat/123rf.com

Co zrobić z jabłek? Te pyszne fit desery możesz jeść na diecie odchudzającej! Wypróbuj przepisy na szarlotkę, racuchy z jabłkami i omlet

Odchudzasz się, ale nie możesz oprzeć się pysznej szarlotce z jabłkami? Wypróbuj te przepisy na odchudzone wersje klasycznych deserów z jabłkami!

Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2/7
Ponieważ jabłka są niskokaloryczne, szarlotka jest jednym z...
fot. 123rf

Szarlotka na kruchym cieście w wersji fit

Ponieważ jabłka są niskokaloryczne, szarlotka jest jednym z najbardziej ubogoenergetycznych ciast.

Szarlotka to pyszne ciasto pachnące cynamonem, idealne na każdą porę roku. Do szarlotki warto wykorzystać jabłka twardsze i kwaskowe, wówczas będą stanowiły ciekawy kontrast dla słodkiego, kruchego spodu. Słodsze odmiany polecane dla osób o większej preferencji do ciast słodkich.

Składniki na tradycyjne ciasto kruche (forma 26 cm):
- 300 g mąki pełnoziarnistej pszennej lub mieszanki,
- 100 g masła 82 proc. tłuszczu,
- 70 g ksylitolu, erytrytolu lub zwykłego cukru,
- 2-3 łyżki śmietany 18 proc.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na masę jabłkową:
- 1,2 kg obranych i oczyszczonych jabłek,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 3 łyżeczki żelatyny lub agaru.
- 4 łyżki płatków migdałów

Sposób przygotowania: Zimne masło pokroić na kawałki i wrzucić do miski. Dodać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Możliwie jak najszybciej zagnieść ciasto. Jeśli ciasto nie będzie chciało się łączyć, dodać śmietanę. Wyrobione ciasto uformować w kulkę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażarce, by masło z powrotem stwardniało.

W czasie gdy ciasto się chłodzi przygotować jabłkowe nadzienie. Na dno sporego garnka wlać ok. pół szklanki wody. Dodać pokrojone jabłka, przykryć pokrywką i gotować do momentu, aż owoce nie stworzą konsystencji musu z cząstkami owoców. Jabłek należy pilnować, by się nie przypaliły i w razie potrzeby dodawać odrobinę wody. Gdy będą gotowe dodać do nich żelatynę rozpuszczoną w małej porcji wody oraz cynamon i dokładnie wymieszać.

Formę (tortownica o średnicy 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce, zostawiając sobie na wierzch ok. ¼ porcji. Wiórki ciasta w foremce ugnieść palcami, ponakłuwać ciasto widelcem i przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 st. z opcją góra-dół na 15 minut. Następnie na podpieczony spód wyłożyć przygotowaną masę jabłkową i posypać pozostawioną częścią ciasta. Piec kolejne 25-30 minut w 170 stopniach Celsjusza. Upieczone ciasto schłodzić i posypać płatkami migdałów.

3/7
Omlet na śniadanie to propozycja dla osób, które rano mają...
fot. Martyna Jaros

Omlet jak szarlotka

Omlet na śniadanie to propozycja dla osób, które rano mają trochę więcej czasu na przygotowanie smacznego posiłku. Danie to jest sycące ze względu na obecność jajek i płatków owsianych, a jeśli zawiera dodatek owoców lub orzechów, można uznać je za deser. Omlet można zabrać na wynos. Gdy wystygnie wystarczy pokroić go i zapakować do lunchboxa.

Składniki (1 porcja):
- 2 jajka,
- 3 łyżki płatków owsianych,
- 1 średniej wielkości jabłko,
- 1 łyżeczka masła orzechowego,
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania: Płatki owsiane zalać wrzątkiem (tyle by zakryć płatki) i poczekać, aż namiękną. Dodać jaja, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszać dokładnie składniki za pomocą widelca. Dodać pokrojone jabłko, najlepiej w skórce, bo ma wówczas więcej wartości odżywczych.

Rozgrzać patelnię (jeśli to konieczne użyć małej porcji oleju rzepakowego – ok. 1 łyżeczki). Wylać masę, przykryć pokrywką patelnię i smażyć omlet na najmniejszym ogniu do momentu, aż góra będzie dobrze ścięta. Wówczas przełożyć omlet na talerz i posmarować masłem orzechowym.

4/7
Ryż z jabłkami to potrawa kojarzona z dzieciństwem. Można...
fot. 123rf.com

Ryż z jabłkami i orzechami w wersji wegańskiej

Ryż z jabłkami to potrawa kojarzona z dzieciństwem. Można podać je na śniadanie lub obiad. Naturalnie bezglutenowy ryż stanowiący bazę tej potrawy, kwalifikuje ją jako propozycję na diecie osób z celiakią. Proponujemy ryż z jabłkami w nowoczesnej wersji!

Składniki (2 porcje):
- torebka brązowego lub dzikiego ryżu,
- 2 średniej wielkości jabłka,
- 2 łyżki orzechów pekan, włoskich lub migdałów,
- 2 łyżki żurawiny suszonej,
- 2 łyżki miodu,
- ¼ łyżeczki cynamonu i tyle samo kardamonu.

Sposób przygotowania: Ryż ugotować na wodzie. W tym czasie obrać jabłka wydrążyć i pokroić na plasterki. Na patelnię wlać ok ¼ szklanki wody i wrzucić jabłka, a potem przykryć pokrywką. Poczekać, aż owoce zmiękną i dodać żurawinę.

Do miseczki wsypać połowę torebki ostudzonego ryżu, dodać połowę jabłek oraz orzechy i wymieszać. Polać miodem.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

DOZ Maraton Łódź. Najmłodsi biegacze na trasie i na podium. Wyniki i zdjęcia

DOZ Maraton Łódź. Najmłodsi biegacze na trasie i na podium. Wyniki i zdjęcia

DOZ Maraton Łódź. Biegi najmłodszych dostarczyły nie lada emocji. Wyniki i zdjęcia

DOZ Maraton Łódź. Biegi najmłodszych dostarczyły nie lada emocji. Wyniki i zdjęcia

Transfery w ŁKS. Amanda Campos odchodzi z ŁKS Commercecon

Transfery w ŁKS. Amanda Campos odchodzi z ŁKS Commercecon

Zobacz również

Uwiodła gwiazdę F1, nawiązała romans z byłym Kardashianki i zbudowała biznes w łóżku

Uwiodła gwiazdę F1, nawiązała romans z byłym Kardashianki i zbudowała biznes w łóżku

Premiery gier w maju to spore zaskoczenie. Dlaczego? Sprawdź

Premiery gier w maju to spore zaskoczenie. Dlaczego? Sprawdź