5/7
Racuchy z jabłkami to propozycja na słodki obiad lub leniwe...
fot. pixabay

Racuchy z jabłkami bez drożdży robione na jogurcie

Racuchy z jabłkami to propozycja na słodki obiad lub leniwe weekendowe śniadanie. Pulchne racuchy idealnie smakują również na zimno.

Składniki (2 porcje):
- 300 ml jogurtu naturalnego,
- 200 g zmielonych na mąkę płatków owsianych,
- 100-150 ml mleka,
- 2 twarde, słodkie jabłka,
- 3 jaja,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki aromatu waniliowego, lub esencji waniliowej,
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią.

Sposób przygotowania: Jabłka obrać i pokroić na drobne kawałeczki. Oddzielić żółtka od białek i ubić te drugie na sztywną pianę z odrobiną soli. Do żółtek dodać jogurt, mleko i esencję waniliową – wymieszać dokładnie rózgą na kremową masę. Następnie do mokrej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier i również wymieszać. Dodać do masy jabłka, a na samym końcu również ubite białka i bardzo delikatnie wymieszać.

Racuszki smażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem (np. olejem rzepakowym, bezsmakową oliwą). Gdy na górze racuszka znikną bąbelki, wówczas należy przewrócić go na druga stronę. By przygotować je w wersji fit, najlepiej nie wylewać na patelnię oleju, a rozsmarować cienką warstwę za pomocą ręcznika papierowego lub pędzelka.

6/7
Ciasto z jabłkami smakuje najlepiej z kleksem jogurtu...
fot. Kristiana Pinne/Unsplash

Ciasto z jabłkami na jogurcie

Ciasto z jabłkami smakuje najlepiej z kleksem jogurtu greckiego

Ciasto z jabłkami to nie tylko szarlotka. Smacznym i szybszym w przygotowaniu jest tzw. jednomiskowe ciasto, którego przygotowanie nie jest czasochłonne, a efekt zadowoli niespodziewanych gości.

Składniki (mała keksówka lub okrągła forma):
- 75 g pszennej mąki pełnoziarnistej,
- 75 g płatków owsianych (zmielonych na mąkę),
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 1 duże słodkie jabłko,
- 3-4 łyżki ksylitolu, erytrytolu lub cukru,
- 1 jajko,
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub innego o neutralnym smaku,
- 1 łyżka przyprawy korzennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki orzechów włoskich.

Sposób przygotowania: Do miski wrzucić wszystkie mokre składniki i dokładnie wymieszać. Dodać suche składniki i połączyć je ze sobą za pomocą rózgi lub miksera. Na końcu do masy dodać pokrojone w kostkę jabłko oraz posiekane orzechy włoskie.

Masę należy wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na ok. 40-50 minut, do tzw. do suchego patyczka. Wystudzone ciasto podawać z jogurtem naturalnym wymieszanym z esencją waniliową i odrobiną ksylitolu.

7/7
Słodkie wypieki mogą być fit pod warunkiem, że kaloryczne...
fot. congerdesign/Pixabay.com

Słodkie wypieki mogą być fit pod warunkiem, że kaloryczne składniki zamienimy na lżejsze odpowiedniki.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Pogrzeb Andrzeja Wyciszkiewicza, byłego komendanta straży pożarnej

Pogrzeb Andrzeja Wyciszkiewicza, byłego komendanta straży pożarnej

Tęczowy Marsz Równości znów przejdzie ulicami Łodzi. Jak będzie wyglądał?

Tęczowy Marsz Równości znów przejdzie ulicami Łodzi. Jak będzie wyglądał?

Polecamy

Tęczowy Marsz Równości znów przejdzie ulicami Łodzi. Jak będzie wyglądał?

Tęczowy Marsz Równości znów przejdzie ulicami Łodzi. Jak będzie wyglądał?

Oblał żonę benzyną i podpalił. Co ustalili śledczy?

Oblał żonę benzyną i podpalił. Co ustalili śledczy?

Horoskop codzienny na piątek, 10 maja

Horoskop codzienny na piątek, 10 maja