5/11
Cukinia duszona Marii Szymczak...
fot. pixabay.com

Cukinia duszona Marii Szymczak

Składniki

2-3 młode cukinie
3-4 pomidory
2-3 cebule
olej
sól, pieprz
przyprawy ziołowe (szałwia,estragon i inne według upodobań)

Wykonanie

Cebule obrać, pokroić w plastry, podgotować w małej ilości wody na wolnym ogniu. Gdy woda odparuje, dodać 3-4 łyżki oleju. Dodać umyte, obrane ze skórki i pokrojone na cząstki pomidory i dusić. Cukinie umyć i obrać (młode można pozostawić ze skórką), pokroić w kostkę i dodać do cebuli i pomidorów. Udusić tak, aby nie były zbyt miękkie. Przyprawić do smaku.
Podawać na gorąco z ziemniakami i surówką ,ewentualnie jako dodatek do parówek lub kiełbasy. Dobra też jest na zimno z pieczywem, ewentualnie jako dodatek do zimnego mięsa lub wędlin.

6/11
Cukinia panierowana Marii Szymczak...
fot. 123 rf

Cukinia panierowana Marii Szymczak

Składniki
cukinie
mąka
sól
jajka
bułka tarta
olej

Wykonanie

Cukinie umyć, ewentualnie obrać, pokroić w skośne krążki o grubości około 1 cm, posolić. Oprószyć mąką, moczyć w rozbitym jajku, obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złocisty kolor. Podawać z surówką.

7/11
Pasztet z cukinii Iwony Borowiec...
fot. Iwona Borowiec

Pasztet z cukinii Iwony Borowiec

Składniki

3 szklanki startej ze skórą cukinii
20 dag startego sera żółtego
4 jajka (białka ubite na pianę)
2 starte marchwie
1 cebula
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki oleju
1 i 1/3 szklanki bułki tartej
natka pietruszki
sól
pieprz
tymianek
majeranek
gałka muszkatołowa

Wykonanie

Cukinię odcisnąć, dodać startą marchew, pokrojoną w kostkę i podsmażoną na maśle cebulę, jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, ser i przyprawy. Wymieszać na jednolitą masę. Keksówkę wyłożyć pergaminem wysmarowanym masłem i wysypanym bułką. Wlać masę i piec godzinę w 180 stopniach.
Pyszny na ciepło i na zimno jako elegancka przystawka podana z żurawiną.

8/11
Faszerowane pieczarki z cukinią Joanny Tokarz...
fot. Joanna Tokarz

Faszerowane pieczarki z cukinią Joanny Tokarz

Składniki

10 bardzo dużych pieczarek
1 średnia cukinia
1 filet z kurczaka
1 mała papryka zielona
1 mała papryka czerwona
200 g sera żółtego mozzarella
200g boczku wędzonego
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
kilka gałązek świeżej bazylii

Wykonanie
Pieczarki umyć, osuszyć. Oderwać delikatnie trzonki i zetrzeć je wraz z cukinią na dużych oczkach tarki. Paprykę oraz fileta pokroić w drobną kostkę. Całość wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
Główki pieczarek ułożyć na ruszcie postawionym na dużej formie. Posolić je i napełnić przygotowanym farszem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) i piec około 30minut.
Po tym czasie pieczarki wyciągnąć i posypać startym na dużych oczkach boczkiem wymieszanym ze startym serem mozzarella oraz posiekaną pietruszką. Wstawić ponownie do piekarnika na około 15 minut.
Podawać na ciepło, posypane posiekaną bazylią.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Uwiodła gwiazdę F1, nawiązała romans z byłym Kardashianki i zbudowała biznes w łóżku

Uwiodła gwiazdę F1, nawiązała romans z byłym Kardashianki i zbudowała biznes w łóżku

Na osłodę rozstania - tort. Tak wyglądało pożegnanie maturzystów w XX LO FILM FOTO

Na osłodę rozstania - tort. Tak wyglądało pożegnanie maturzystów w XX LO FILM FOTO

Ponad 90 procent łodzian rozliczyło się elektronicznie. Zostało już mało czasu!

Ponad 90 procent łodzian rozliczyło się elektronicznie. Zostało już mało czasu!

Zobacz również

Ponad 90 procent łodzian rozliczyło się elektronicznie. Zostało już mało czasu!

Ponad 90 procent łodzian rozliczyło się elektronicznie. Zostało już mało czasu!

Najlepsze ciasta na komunię. Top 9 przepisów na wyjątkowe okazje

Najlepsze ciasta na komunię. Top 9 przepisów na wyjątkowe okazje