9/11
Sałatka z grillowanych warzyw Agnieszki Delkowskiej...
fot. Paweł Epler

Sałatka z grillowanych warzyw Agnieszki Delkowskiej

Składniki

papryka żółta, czerwona i zielona ( po 1 sztuce) 
bakłażan
2 cukinie 
1/2 twardego jabłka 
1 twarda gruszka
czerwona cebula
1 awokado 
1 średniej wielkości granat 
kilka rzodkiewek 
pęczek szczypiorku 
sok z połowy cytryny 
 
Składniki na sos 
5 łyżek oliwy z oliwek 
1 łyżka octu balsamicznego 
1 łyżeczka musztardy 
1 łyżeczka miodu 
sól, pieprz  
1 ząbek czosnku drobno posiekany lub starty na tarce 

Wykonanie
Na początek nagrzać piekarnik lub rozpalić grilla. Upiec papryki: położyć je w całości i poczekać aż skórka zrobi się czarna. Papryki przełożyć do miski i przykryć miskę szczelnie folią.  Zostawić na 40 minut. Po tym czasie skórka z papryki zejdzie z łatwością.
Tak obraną paprykę, pokroić w paski.
W czasie gdy papryka będzie się piekła, pokroić na półplasterki bakłażana i cukinię. Bakłażana dobrze jest posolić, żeby pozbyć się goryczki, jednak młode bakłażany jej nie mają. Bakłażana i cukinię lekko posmarować oliwą i zgrillować. Można to zrobić na suchej patelni grillowej lub na ruszcie.
Pozostałe składniki pokroić, dorzucić do papryki i skropić sokiem z cytryny, żeby awokado, gruszka i jabłko nam nie ściemniały. Dorzucić ciepłą cukinię z bakłażanem, wymieszać i polać sosem.
Sos. Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać.
Dobrze jest polać lekko ciepłe warzywa i wymieszać, wtedy wchłoną lepiej smaki. Odstawić na pół godziny i przed podaniem posypać szczypiorkiem i pestkami granatu.

10/11
Leczo z cukinią i pieczarkami Andżeliki Knop...
fot. Andżelika Knop

Leczo z cukinią i pieczarkami Andżeliki Knop

Składniki

średnia cukinia 
duża cebula 
pół papryki czerwonej 
20 dag pieczarek 
2 łyżki koncentratu pomidorowego 
duży, dojrzały pomidor 
pół łyżeczki ostrej papryki 
łyżeczka suszonego tymianku 
łyżeczka oregano 
szczypta czarnego pieprzu 
pół łyżeczki soli himalajskiej 
oliwa z oliwek 
 
Wykonanie
Cebulę i pieczarki obrać, pokroić w półplasterki. Paprykę umyć, pokroić w cienkie paski, a cukinię i pomidora w niezbyt grube plastry. 
Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć na niej przez chwilę cebulę, a następnie dodać pieczarki. Całość podsmażać ok. 5 minut. Następnie dodać paprykę, cukinię i pomidora. Podlać 200 ml wody. Przyprawić czarnym pieprzem i dusić pod przykryciem, na wolnym ogniu ok. 15 minut. Na koniec, gdy warzywa będą już miękkie, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, dokładnie wymieszać.  
Podawać z świeżym żytnim chlebem.

11/11
Ciasto cukiniowe z malinami Anny Cyganik-Idęć...
fot. Anna Cyganik-Idęć

Ciasto cukiniowe z malinami Anny Cyganik-Idęć
 
Składniki na ciasto 

3 jajka 
szklanka oleju słonecznikowego 
2 szklanki cukru 
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
3 szklanki mąki pszennej 
2 szklanki tartej cukinii (ok. 250g) 
pół łyżeczki soli 
łyżeczka proszku do pieczenia 
1/4 łyżeczki sody 
pół kilo malin (kilka można zostawić do dekoracji)  
 
Składniki na krem cytrynowy
200 g miękkiego masła 
2,5 szklanki cukru pudru 
cytryna (sok i 2 łyżeczki startej skórki) 
łyżeczka ekstraktu z wanilii 
szczypta soli 
 
Wykonanie
Ciasto. Cukinię zetrzeć na tarce i odstawić. Jeśli jest bardzo soczysta, to odcisnąć z niej sok. Przygotować miskę i wbić do niej jajka, dodać olej, ekstrakt waniliowy i cukier. Zmiksować. Dodać cukinię i wymieszać. Do małej miski przesiać mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodawać powoli do mokrych składników lekko miksując. Wsypać maliny i wymieszać łyżką. Spody tortownic o średnicy 20-21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (może być też forma na babeczkę gigantkę), wyłożyć do nich ciasto (po równo).
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut - do suchego patyczka (w formie na babkę gigantkę piecze się dłużej - nawet ok. godziny)! Wystudzić przed nałożeniem kremu.
Krem. Masło zmiksować z cukrem i solą, aż masa będzie jednolita (należy smakować masę i sprawdzać czy na języku są jeszcze wyczuwalne grudki cukru). Dodać skórkę z cytryny wraz z wyciśniętym sokiem. Miksować jeszcze ok. 3 minut. Gotowy krem nałożyć na ciasto (połowę pomiędzy ciasta, a połowę na wierzch), udekorować malinami.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Urzędnicy mówią o "rewitalizacji", a nie likwidacji Wodnego Rynku

Urzędnicy mówią o "rewitalizacji", a nie likwidacji Wodnego Rynku

Zobacz Wiedźmina w bajkach dla dzieci, nawet jeśli się go tam nie spodziewałeś

Zobacz Wiedźmina w bajkach dla dzieci, nawet jeśli się go tam nie spodziewałeś

Polecamy

Urzędnicy mówią o "rewitalizacji", a nie likwidacji Wodnego Rynku

Urzędnicy mówią o "rewitalizacji", a nie likwidacji Wodnego Rynku

Tych piłkarzy Ruchu Chorzów trzeba zatrzymać w Ekstraklasie

Tych piłkarzy Ruchu Chorzów trzeba zatrzymać w Ekstraklasie

Pościg i strzały na placu Wolności!

Pościg i strzały na placu Wolności!