1/9
Do przygotowania tradycyjnego drinka potrzebne są rum i...
fot. Terric/Pixabay.com

Crazy frog

Do przygotowania tradycyjnego drinka potrzebne są rum i likier ze skórek pomarańczy. W naszej wersji zastąpimy je świeżo wyciśniętym sokiem owocowym.

Pomarańcze oraz grejpfruty są znakomitym źródłem witaminy C, która jako silny antyoksydant chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Ananas jest natomiast źródłem bromeliny – substancji o działaniu przeciwbólowym i przeciwzapalnym.

Składniki: 70 ml soku ananasowego, 70 ml soku grejpfrutowego, 35 ml bezalkoholowego likieru blue curcao lub 50 ml soku pomarańczowego, 40 ml toniku, plaster limonki do dekoracji.

Przygotowanie: wszystkie produkty należy wymieszać w shakerze i podawać w szerokim kieliszku na długiej nóżce.

2/9
Do przygotowania klasycznej sangrii używa się białego lub...
fot. congerdesign/Pixabay.com

Biała sangria

Do przygotowania klasycznej sangrii używa się białego lub czerwonego wina oraz soków owocowych. Podaje się ją w dużej, przezroczystej misie, a nalewa się chochlą do wysokich szklanek.

Ogórek jest źródłem kukurbitacyny, czyli związku o silnym działaniu przeciwnowotworowym. Hamuje przede wszystkim wzrost komórek nowotworowych, odpowiedzialnych za nowotwory prostaty, piersi oraz trzustki.

Składniki: 300 g ogórków, 100g jabłek, 2 łyżeczki cukru trzcinowego, sok z 1 cytryny, sok z 2 limonek, 1,5 l gazowanej wody mineralnej, 20 kostek lodu, opcjonalnie można dodać 1,5 łyżeczki suszonych płatków róży.

Przygotowanie: płatki róży należy wcześniej zamoczyć w odrobinie zimnej wody, a kiedy spęcznieją, przelać do misy. Cukier należy rozpuścić w rondelku razem z sokiem z limonki oraz cytryny, a po ostudzeniu dodać do płatków róży. Następnie ogórki i jabłka należy pokroić w plastry, dodać do reszty składników i zalać wodą gazowaną.

W celu wydobycia pełnego smaku składniki trzeba delikatnie rozgnieść.

3/9
Do wersji podstawowej używa się wódki cytrynowej, musującego...
fot. RitaE/Pixabay.com

Melon w bąbelkach

Do wersji podstawowej używa się wódki cytrynowej, musującego wina oraz soku z cytryny.

Melon jest źródłem beta-karotenu, który jako antyoksydant może zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów oraz miażdżycy. Spożywanie melona dostarczy organizmowi również potasu, który wpływa na regulację ciśnienia tętniczego krwi.

Składniki: sok z 1 cytryny, 150 ml soku pomarańczowego, 200 g melona, 50 ml szampana bezalkoholowego lub wody gazowanej, 2 kostki lodu, 3 listki mięty.

Przygotowanie: melona należy obrać i pokroić w kostkę, następnie zmiksować na gładką masę i połączyć z resztą składników.

4/9
Do przygotowania tradycyjnego mojito używa się rumu. W...
fot. jimmyalp1/Pixabay.com

Mojito

Do przygotowania tradycyjnego mojito używa się rumu. W naszej wersji przygotujemy drinka w ten sam sposób, jednak bez użycia alkoholu.

Mięta pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego oraz żółci, dzięki czemu wspomaga trawienie oraz redukuje dolegliwości trawienie takie jak wzdęcia, przelewanie w brzuchu oraz nudności.

Składniki: ½ limonki, 6 listków mięty, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, 250 ml napoju sprite, 50 ml wody gazowanej, 3 kostki lodu.

Przygotowanie: do szklanki należy wrzucić miętę, cukier oraz limonkę i należy je zmiażdżyć. Następnie trzeba dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Trudne rodzinne relacje w sztuce Thomasa Bernharda na scenie Teatru im. S. Jaracza

Trudne rodzinne relacje w sztuce Thomasa Bernharda na scenie Teatru im. S. Jaracza

Odnowiono zabytkową kamienicę w pobliżu Nowego Centrum Łodzi

Odnowiono zabytkową kamienicę w pobliżu Nowego Centrum Łodzi

13 zachwycających atrakcji Mazur na majówkę. Idealne miejsca na zabawę i relaks

13 zachwycających atrakcji Mazur na majówkę. Idealne miejsca na zabawę i relaks

Zobacz również

Kto jest faworytem DOZ Maratonu Łódź i może zdobyć tytuł mistrza Polski?

Kto jest faworytem DOZ Maratonu Łódź i może zdobyć tytuł mistrza Polski?

Profesor Krzysztof Jóźwik wybrany rektorem Politechniki Łódzkiej na drugą kadencję

Profesor Krzysztof Jóźwik wybrany rektorem Politechniki Łódzkiej na drugą kadencję