Czy produkty light są zdrowe? Czym tak naprawdę są i czy rzeczywiście wspomagają odchudzanie? Zobacz zalety i wady „lekkiej” żywności
Odchudzając się możesz mieć ochotę, by sięgnąć po produkty light. Jednak uważa, bo nie zawsze jest to dobry wybór i często ma więcej wad niż zalet. Zobacz fakty i mity na temat „lekkich” produktów.
Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
MIT: Produkty z symbolem 0% nie dostarczają kalorii
Niestety, gdyby tak było, to spożywanie samych produktów 0 proc. spowodowałoby natychmiastowe chudnięcie. Takie oznaczenie odnosi się jednak tylko do całkowitej eliminacji tłuszczu. Produkty 0 proc. nie zawierają tłuszczy zwierzęcych i roślinnych, jednak na ich miejsce najczęściej dodawane są inne substancje np. sacharoza lub glukoza. Wybierając produkty 0 proc. należy przede wszystkim zwrócić uwagę na skład i wybierać te bez dodatku konserwantów.
FAKT: Produkty light są mniej kaloryczne
Według standardów unijnych, żywność typu light musi być o 30 proc. mniej kaloryczna niż ich tradycyjne odpowiedniki. Zazwyczaj osiąga się to przez usunięcie części tłuszczu lub cukrów prostych. Dzięki temu zastąpienie żywności tradycyjnej takimi produktami może zmniejszyć całkowitą kaloryczność jadłospisu.
MIT: Żywność light jest zdrowsza od tradycyjnej
Usunięcie części składników odżywczych, np. tłuszczu, często powoduje pogorszenie smaku danego produktu. Dlatego producenci często rekompensują to dodatkiem słodzików lub sacharozy, która ma pomóc uzyskać lepszy smak produktu. Często również można w takiej żywności znaleźć różnego rodzaju konserwanty oraz ulepszacze smaku. Dlatego należy dokładnie czytać etykiety!