Co zmniejsza stany lękowe? 9 produktów, które zmniejszają lęk
Odpowiednia dieta może pomóc w walce z napadami lęku. Na kolejnych zdjęciach znajdziesz produkty, które pomogą obniżyć poziom lęku.
Co jeść na stany lękowe? Awokado!
Awokado jest bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które mogą pomóc w poprawie nastroju i zmniejszeniu stanów lękowych, poprzez regulację poziomu kortyzolu – hormonu stresu. Ponadto awokado zawiera witaminy i składniki mineralne, takie jak witamina E, witaminy z grupy B, potas i magnez, które mogą pomóc w zmniejszeniu odczuwania stresu.
Co obniża poziom lęku? Jogurt naturalny
Jogurt naturalny zawiera zdrowe bakterie Lactobacillus oraz Bifidobacteria, które wpływają na pozytywnie nie tylko na zdrowie jelitowe, ale także na kondycję mózgu. Substancje aktywne zawarte w jogurcie pomagają zmniejszać stan zapalny w organizmie, który może częściowo odpowiadać za lęk, stres i depresję.
Jak obniżyć poziom lęku? Jedz orzechy włoskie
Orzechy włoskie zawierają magnez, który pomaga w regulacji poziomu kortyzolu – hormonu stresu oraz selen, który może poprawić nastrój poprzez zmniejszenie stanu zapalnego. Ponadto znajdziemy w nich kwas alfa-linolenowy (ALA), który jest kwasem tłuszczowym omega-3 wpływającym na regulację nastroju i zmniejszeniu stanów lękowych.