Domowe przepisy na pączki na tłusty czwartek
Aby przygotować pyszne, domowe pączki będziemy potrzebować:
Cukier - 80 g
Drożdże świeże - 50 g
Żółtko - 4
Spirytus - 2 łyżeczki
Mleko - 250 ml
Mąka pszenna - 500 g
Jajko - 1
Masło - 100 g
Rozpocznij od przygotowania drożdży - połącz 40g cukru i pokruszone drożdże z ciepłym mlekiem, dodaj 4 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj. Odstaw odpowiednio przykryte ciasto na 15-minut, by składniki dobrze się ze sobą połączyły.
Następnie ubij resztę cukru z jajkami w osobnej misce, a następnie połącz tę masę z ciastem drożdżowym oraz mąką. Wyrabiaj ciasto do momentu, gdy stanie się gładkie i elastyczne, dodając w międzyczasie roztopione masło. Na koniec dodaj spirytus do ciasta, po czym odstaw je na godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, możesz przejść do tworzenia pączków. Rozwałkuj je i wytnij krążki, które staną się przyszłymi pączkami - możesz użyć do tego szklanki. Połowę z wyciętych krążków napełnij ulubionym nadzieniem, a drugą połowę użyj do przykrycia. Uformowane w ten sposób pączki odstaw na około 45 minut.