Domowe pączki z lukrem - jak przyrządzić?
Stworzenie idealnych pączków w domowych warunkach nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Kluczem do stworzenia pysznych domowych pączków, są świeże i naturalne składniki oraz ich odpowiednie połączenie. Dóbór składników najwyższej jakości stanowi podstawę każdego przepisu na pączki.
Przepis na pączki - składniki
Aby przygotować pyszne, domowe pączki będziemy potrzebować:
- Cukier - 80 g
- Drożdże świeże - 50 g
- Żółtko - 4
- Spirytus - 2 łyżeczki
- Mleko - 250 ml
- Mąka pszenna - 500 g
- Jajko - 1
- Masło - 100 g
Jak zrobić pączki? Poradnik krok po kroku
Rozpocznij od przygotowania drożdży - połącz 40g cukru i pokruszone drożdże z ciepłym mlekiem, dodaj 4 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj. Odstaw odpowiednio przykryte ciasto na 15-minut, by składniki dobrze się ze sobą połączyły.
Następnie ubij resztę cukru z jajkami w osobnej misce, a następnie połącz tę masę z ciastem drożdżowym oraz mąką. Wyrabiaj ciasto do momentu, gdy stanie się gładkie i elastyczne, dodając w międzyczasie roztopione masło. Na koniec dodaj spirytus do ciasta, po czym odstaw je na godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, możesz przejść do tworzenia pączków. Rozwałkuj je i wytnij krążki, które staną się przyszłymi pączkami - możesz użyć do tego szklanki. Połowę z wyciętych krążków napełnij ulubionym nadzieniem, a drugą połowę użyj do przykrycia. Uformowane w ten sposób pączki odstaw na około 45 minut.
Następnym krokiem jest smażenie pączków. Sprawdź, czy tłuszcz osiągnął temperaturę około 175ºC, a następnie smaż pączki, aż do uzyskania złocistego koloru z obu stron. Na koniec odsącz je za pomocą papierowego ręcznika i posyp cukrem pudrem lub polej polewą z lukru.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?