Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowy przepis na pączki z lukrem na tłusty czwartek. Zaskocz swoich przyjaciół i rodzinę!

OPRAC.:
Norbert Uram
Norbert Uram
Domowe przepisy na pączki na tłusty czwartek
Domowe przepisy na pączki na tłusty czwartek pixabay.com
Jeśli zabierałaś się kiedykolwiek za pieczenie w domu, wiesz doskonale, jak wyjątkową satysfakcję może dostarczyć obecność własnoręcznie przygotowanych słodkości na stole. Ten tradycyjny przepisu na pączki podbije serca najbardziej wymagających smakoszy. Sprawdź sprawdzony domowy przepis na pyszne pączki z lukrem!

Domowe pączki z lukrem - jak przyrządzić?

Stworzenie idealnych pączków w domowych warunkach nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Kluczem do stworzenia pysznych domowych pączków, są świeże i naturalne składniki oraz ich odpowiednie połączenie. Dóbór składników najwyższej jakości stanowi podstawę każdego przepisu na pączki.

Przepis na pączki - składniki

Aby przygotować pyszne, domowe pączki będziemy potrzebować:

  • Cukier - 80 g
  • Drożdże świeże - 50 g
  • Żółtko - 4
  • Spirytus - 2 łyżeczki
  • Mleko - 250 ml
  • Mąka pszenna - 500 g
  • Jajko - 1
  • Masło - 100 g

Jak zrobić pączki? Poradnik krok po kroku

Rozpocznij od przygotowania drożdży - połącz 40g cukru i pokruszone drożdże z ciepłym mlekiem, dodaj 4 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj. Odstaw odpowiednio przykryte ciasto na 15-minut, by składniki dobrze się ze sobą połączyły.

Następnie ubij resztę cukru z jajkami w osobnej misce, a następnie połącz tę masę z ciastem drożdżowym oraz mąką. Wyrabiaj ciasto do momentu, gdy stanie się gładkie i elastyczne, dodając w międzyczasie roztopione masło. Na koniec dodaj spirytus do ciasta, po czym odstaw je na godzinę.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, możesz przejść do tworzenia pączków. Rozwałkuj je i wytnij krążki, które staną się przyszłymi pączkami - możesz użyć do tego szklanki. Połowę z wyciętych krążków napełnij ulubionym nadzieniem, a drugą połowę użyj do przykrycia. Uformowane w ten sposób pączki odstaw na około 45 minut.

Następnym krokiem jest smażenie pączków. Sprawdź, czy tłuszcz osiągnął temperaturę około 175ºC, a następnie smaż pączki, aż do uzyskania złocistego koloru z obu stron. Na koniec odsącz je za pomocą papierowego ręcznika i posyp cukrem pudrem lub polej polewą z lukru.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki