Na kolejnych zdjęciach prezentujemy lokale z Łodzi, które biorą udział w festiwalu oraz ich menu!
Restauracja Pwidok
Plac wolności 8
Menu A
- Pâté en Croûte / piklowana gorczyca / majonez grzybowy / sałatka z ziół
- Agnolotti ze słodką cebulą / żółtko konfitowane / szyjki rakowe / bisque
- Schab cielęcy / gratine selerowe / boczniak pieczony / brokuł szparagowy / cebulka perłowa / sos blanquette / kruszonka z karmelizowanej cebuli
- Turbot / purée marchew z imbirem / fondant ziemniaczany / pak choi / beurre blanc pietruszkowy
- Marakuja / jogurt / podgrzybek
Menu B
- Kozi ser / kiszona rzodkiewka / piłkowany burak / purée rodzynkowe
- Agnolotti ze słodką cebulą / żółtko konfitowane / szyjki rakowe / bisque
- Jajko poché / białe szparagi / beurre blanc szafranowy / chips parmezanowy
- Turbot / purée marchew z imbirem / fondant ziemniaczany / pak choi / beurre blanc pietruszkowy
- Marakuja / jogurt / podgrzybek
Filharmonia Smaku
ul. Pabianicka 132
Menu A
- Ozór cielęcy/ Wasabi/ Pasternak/ Yuzu
- Śledź/ Szczypiorek/ Musztarda francuska/ Kapary/ Majonez grzybowy/ Rukiew wodna
- Karmazyn/ Kalafior/ Wanilia/ Kalafior romanesco/ Tapioka/ Biała rzodkiew
- Polędwiczka wieprzowa/ Burak/ Kluska śląska/ Cebula piklowana/ Demi glace
- Czekolada ciemna/ Marakuja/ Rokitnik
Menu B
- Kasza jaglana/ Szpinak/ Suszony pomidor/ Kapusta włoska/ Sos grzybowy/ Słonecznik
- Śledź/ Szczypiorek/ Musztarda francuska/ Kapary/ Majonez grzybowy/ Rukiew wodna
- Karmazyn/ Kalafior/ Wanilia/ Kalafior romanesco/ Tapioka/ Biała rzodkiew
- Burak/ Oliwa truflowa/ Ricotta/ Jarmuż/ Marynowana marchew
- Czekolada ciemna/ Marakuja/ Rokitnik
Lokal
- ul. Sienkiewicza 61
Menu A
- amuse bouche
Seler wakame, veloute kalafior, puree marchewka-chilli, olej borowikowy, mikro pietruszka
moment pierwszy
Pierożek z ciasta ryżowego faszerowany kozim serem i szalotką podane w sosie jagodowym z emulsją jałowcową I mikro rzodkiewką
- Krem z kasztana i gruszki, żółtko na miękko, prażony kasztan z zestem limonkowym
- Parowany sum, puree marchewkowe, puree pietruszkowe, olej pietruszkowy, kalafior romanesco, puder z suszonych pomidorów i piana jabłkowa
- Comber jagnięcy z kostką podany z brukselką, mini marchewką, brokułem, kalafiorem i demi-glace warzywny
- Czerwone jabłuszko podane na ziemi czekoladowej
Menu B
- amuse bouche
Seler wakame, veloute kalafior, puree marchewka-chilli, olej borowikowy, mikro pietruszka
moment pierwszy
Pierożek z ciasta ryżowego faszerowany kozim serem i szalotką podane w sosie jagodowym z emulsją jałowcową I mikro rzodkiewką
- Krem z kasztana i gruszki, żółtko na miękko, prażony kasztan z zestem limonkowym
- Scorzonera pieczona w soli podana z biszkoptem szpinakowym, puree z palonego selera, emulsją szafranową, burakiem chioggia, jajkiem przepiórczym, chrustem z pora, sosem z suszonych śliwek i oliwą z habanero
- Smażony topinambur na palonym maśle z pianą z wędzonego jogurtu, konfitowaną szalotką, mini porem, boczniakiem mikołajkowym, chipsami z czosnku, żelem z czarnego bzu, wytrawną ziołową bezą i mikro trybulą
- Czerwone jabłuszko podane na ziemi czekoladowej