5/11
Trufla czarna...
fot. iStock

Trufla czarna

Trufle są tak wysoko cenione w Europie, a ich zbiory są tak trudne, że rozwinął się swego rodzaju „czarny rynek” dla tych grzybów. Obecnie trufli szukają wytresowane psy, które w dużej mierze zastąpiły samice świń. To tych drugich tradycyjnie używano do wykrywania rosnących pod ziemią trufli.

Cena: trufla czarna kosztuje od 1 do 3,5 tys. euro za kilogram, trufla letnia: 200-600 euro za kilogram

Występowanie: Czarne trufle rosną w Polsce, jednak na niewielu stanowiskach. Jedna z odmian – trufla letnia – występuje na terenach Niecki Nidziańskiej. Poza tym trufle można znaleźć w krajach położonych nad Morzem Śródziemnym.

6/11
Lwia grzywa, czyli Soplówka Jeżowata...
fot. iStock

Lwia grzywa, czyli Soplówka Jeżowata

Za młodu grzyb jadalny; w Japonii i Chinach jest lubianym i uprawianym grzybem spożywczym. Lwia grzywa była znana ze swoich właściwości leczniczych jeszcze zanim została zidentyfikowana jako szczególnie interesujący grzyb jadalny. Zawartość przeciwutleniaczy w grzybie jest wyjątkowo wysoka, co sprawia, że obecnie trwają badana pod kątem potencjalnej zdolności do regeneracji tkanki nerwowej. Smak i konsystencję grzyba porównuje się do kraba lub homara.

Cena:10-40 dolarów za funt, czyli 80-330 złotych za kilogram

Występowanie: W Polsce jest bardzo rzadka. Ma status E – wymierający. Znajduje się na listach gatunków zagrożonych także w Austrii, Belgii, Czechach, Szwajcarii, Niemczech, Danii, Anglii, Holandii, Szwecji, Słowacji.

7/11
Matsutake, czyli Gąska sosnowa...
fot. iStock

Matsutake, czyli Gąska sosnowa

Grzyb Matsutake ma ostry, nieco owocowy smak i aromat. Zwykle rośnie pod czerwonymi sosnami w regionie Tamba w Japonii, niedaleko Kioto. Tradycyjnie kojarzony jest z początkiem jesieni i uznawany jest za japoński przysmak. Jego siedlisko jednak się kurczy, zaś metody uprawy nie okazały się skuteczne. Obecnie uważany jest za gatunek zagrożony wyginięciem. Ze względu na rzadkość występowania cena jest niezwykle wysoka.

W Polsce grzyb znany jest pod nazwą Gąska sosnowa, jednak ma status wymarłego.

Cena suszonych grzybów:1-2 tys. dolarów za funt, czyli nawet 16,5 tys. złotych za kilogram

Świeże grzyby są kilkukrotnie tańsze.

Występowanie: Japonia, a także Europa, inne kraje Azji, Ameryka Północna i Hawaje.

8/11
Trufla biała...
fot. iStock

Trufla biała

Uznawana jest za najdroższy grzyb świata, a także potrafi osiągać pokaźne rozmiary. Drugą co do wielkości na świecie białą truflę znaleziono w 2014 roku we Włoszech. Jej waga wyniosła 2,2 kilograma. Grzyb został sprzedany na aukcji za 61 tysięcy dolarów.

Trufle były cenione w Europie od wieków i należą do najrzadszych produktów spożywczych na świecie. Jak dotąd biała trufla nie podlegała uprawie i dlatego jej cena jest niezmiennie wysoka.

Cena:1,5-4 tys. dolarów za funt, czyli 12-33 tys. złotych za kilogram

Występowanie: Trufla biała w Polsce nie występuje. Jej rodzimy obszar to włoski Piemont.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Mercedes Klasa E 300e 4MATIC 313 KM. Test, wrażenia z jazdy, wyposażenie, ceny

Mercedes Klasa E 300e 4MATIC 313 KM. Test, wrażenia z jazdy, wyposażenie, ceny

Najbardziej utytułowani obcokrajowcy w PlusLidze. Dominacja Trójkolorowych? [GALERIA]

Najbardziej utytułowani obcokrajowcy w PlusLidze. Dominacja Trójkolorowych? [GALERIA]

Komunikacja miejska w majówkę. Rozkłady będą się różnić od sobotnich i niedzielnych

Komunikacja miejska w majówkę. Rozkłady będą się różnić od sobotnich i niedzielnych

Zobacz również

Mercedes Klasa E 300e 4MATIC 313 KM. Test, wrażenia z jazdy, wyposażenie, ceny

Mercedes Klasa E 300e 4MATIC 313 KM. Test, wrażenia z jazdy, wyposażenie, ceny

Najbardziej utytułowani obcokrajowcy w PlusLidze. Dominacja Trójkolorowych? [GALERIA]

Najbardziej utytułowani obcokrajowcy w PlusLidze. Dominacja Trójkolorowych? [GALERIA]