Sprawdź naturalne sposoby na wzmocnienie odporności.
W naszej diecie nie powinno zabraknąć:
Cynku - jego niedobór może obniżyć zdolność organizmu do walki z wirusami i bakteriami. Najlepszym źródłem cynku dla naszego organizmu będzie zdrowa i zbilansowana dieta. Ponadto cynk występuje między innymi w takich produktach jak sezam, słonecznik czy pestki dyni.
Imbir jako superfoods
Imbir słynie ze swoich właściwości zdrowotnych. Świeży korzeń jest nieoceniony przy leczeniu przeziębienia. Od wieków jest docenianym warzywem w kuchni i medycynie. Ze świeżego, startego korzenia imbiru można przygotować olejki, napary i syropy, które doskonale działają między innymi na pierwsze objawy przeziębienia.
Imbir:
Działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo
Jest doskonały na problemy trawienne, ponieważ pobudza wytwarzanie soków żołądkowych, śliny i żółci
Łagodzi mdłości, wymioty i wspomaga apetyt