1/8
Wielkanocne ciasta nie muszą być tak ciężkie i...
fot. zi3000/Getty Images

Jak odchudzić ciasta na Wielkanoc? Wypróbuj te rady i oszczędzaj kalorie podczas Świąt

Wielkanocne ciasta nie muszą być tak ciężkie i wysokokaloryczne, jak w tradycyjnych przepisach. Zobacz, jak przygotować je w lżejszej wersji

2/8
Zarówno w przypadku keksów, jak i mazurków czy rolady...
fot. wideonet/123RF

Jak odchudzić wielkanocne ciasta? Kandyzowane owoce

Zarówno w przypadku keksów, jak i mazurków czy rolady makowej, warto przede wszystkim zrezygnować z owoców kandyzowanych, czyli gotowanych w syropie cukrowym, często z dodatkiem sztucznych barwników. Wymiana ich na suszone owoce – rodzynki, morele, figi i daktyle, a także mniej popularne gruszki, jabłka czy ananasy suszone bez cukru, to na pewno dobry krok. Dodając wiele owoców, warto nieco zmniejszyć dodatek cukru do ciasta.

3/8
W ciastach, które mają gruby lukier, o ile się da, warto...
fot. magone/123RF

Jak odchudzić wielkanocne ciasta? Lukier

W ciastach, które mają gruby lukier, o ile się da, warto zastąpić go cienką warstwą cukru pudru. Niektóre można polać gorzką czekoladą (jednak uwaga – to zdrowy składnik, ale bardziej kaloryczny od polew cukrowych z powodu tłuszczu kakaowego).

Innym pomysłem jest zastąpienie cukru jego naturalnym zamiennikiem – ksylitolem lub erytrytolem, który można utrzeć w moździerzu na puder. Ten pierwszy (cukier brzozowy) zapewnia o 40 proc. mniej kalorii niż cukier stołowy, natomiast erytrytol ma tylko ok. 5 proc. kalorii cukru.

4/8
Zastosowanie naturalnych słodzików, takich jak ksylitol czy...
fot. wideonet/123RF

Jak odchudzić wielkanocne ciasta? Kajmak do mazurka

Zastosowanie naturalnych słodzików, takich jak ksylitol czy erytrutol, to także świetny sposób, by „odchudzić” nie tylko lukier, ale też masę na ciasto (kajmakową, serową czy makową), zachowując przy tym jej słodycz.

Należy jednak pamiętać, by ksylitolu nie dodawać do ciast drożdżowych, ponieważ hamuje aktywność drożdży (w tym również tych chorobotwórczych oraz pleśni). W przypadku obu związków nie należy przesadzać też z ilością, ponieważ większa sprzyja rewolucjom jelitowym. Naturalnym słodzikiem, który nie wywołuje takich efektów, ale wymaga uważnego dozowania, jest stewia, najlepiej w płynie.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Rozpoczynamy Grand Tour, czas na Włochy. Etapy, faworyci, Polacy i historia!

Rozpoczynamy Grand Tour, czas na Włochy. Etapy, faworyci, Polacy i historia!

Wypadek na ul. Broniewskiego. Zabił kolegów i uciekł. Zatrzymano Wiktora K.!

Wypadek na ul. Broniewskiego. Zabił kolegów i uciekł. Zatrzymano Wiktora K.!

Nowy Renault Symbioz. Rodzinne auto w segmencie C

Nowy Renault Symbioz. Rodzinne auto w segmencie C

Zobacz również

Horoskop na weekend od piątku do niedzieli

Horoskop na weekend od piątku do niedzieli

Nowy biskup z archidiecezji łódzkiej

Nowy biskup z archidiecezji łódzkiej