Rocznie Polacy marnują 5 mln ton jedzenia
Co roku Polacy marnują 5 mln ton jedzenia, z czego aż 3 mln trafia do koszy na śmieci w naszych domach. Tak wynika z nowych badań, które od trzech lat były prowadzone w ramach programu PROM. Jego celem jest zbadanie, ile żywności marnuje się w Polsce na każdym etapie: od pola do stołu.
Wystarczy krótka wizyta w sortowni odpadów w łódzkim MPO lub kontrola śmietników w mieście. Regularnie można tu znaleźć nawet nieotwarte opakowania wędlin, nabiału, mięsa, kartoniki z jajkami itp. Wiele z nich straciło datę ważności zaledwie kilka dni wcześniej. Pełno jest także mniej lub bardziej czerstwego chleba i bułek.
Czytaj dalej
Rocznie Polacy marnują 5 mln ton jedzenia
- Chleb otwiera listę produktów, które są najczęściej wyrzucane, a dzieje się tak, gdy pieczywo staje się czerstwe - mówi dr Marzena Tomaszewska ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. - Na kolejnym miejscu znalazły się owoce, warzywa, a następnie wędliny i nabiał, ale nie są marnowane tak często jak chleb.
Jak zauważa dr Tomaszewska, większość ankietowanych podkreśla, że wyrzuciła żywność, gdyż ta się zepsuła. Kolejny powód to przeoczenie daty ważności. Tymczasem z badania PROM wynika, że jedzenie jest także bezpieczne po upływie daty minimalnej trwałości.
Czytaj dalej
Rocznie Polacy marnują 5 mln ton jedzenia
- Do testu wybraliśmy 10 podstawowych produktów, w tym pasztet, tuńczyk w puszce, makaron, dżem, majonez, mleko, śmietanę UHT i obserwowaliśmy, co dzieje się z nimi po upływie daty minimalnej trwałości - mówi doc. Beata Bilska z SGGW. - Okazuje się, że zmiany, jakie zachodzą po upływie pół roku od daty minimalnej trwałości, są bezpieczne. Jest to np. zmiana barwy. Skoro wiemy, że te produkty są bezpieczne, to można je rozdać na cele społeczne. Nie trzeba czekać pół roku od upływu daty, ale zrobić to np. w ciągu miesiąca.
Czytaj dalej
Rocznie Polacy marnują 5 mln ton jedzenia
Takie przepisy obowiązują w wielu krajach Europy, a twórcy projektu mają nadzieję, że zostaną również wprowadzone w Polsce. W projekt zaangażowana jest również Polska Federacja Banków Żywności, w tym Bank Żywności w Łodzi. Organizacja odbiera żywność, która niebawem może się zmarnować od dużych sieci sklepów i przekazuje ją potrzebującym. w Łodzi i województwie do akcji włączyło się ponad sto sklepów.
Czytaj dalej