Rocznie Polacy marnują 5 mln ton jedzenia
Uczestnicy projektu zachęcają do przekazywania żywności, której nie damy rady zjeść, do jadłodzielni i tzw. lodówek społecznych. W Warszawie jest ich np. 24, ale działają także w innych miejscowościach. Kilka z nich powstało w Łodzi, jedzenie można dostarczyć m.in. do punktu przy ul. Przedświt 48, Malachitowej 44, Polskiej Organizacji Wojskowej 3/5, Klaretyńskiej 11 czy ul. Kosynierów Gdyńskich. Do tej ostatniej po meczach Polaków na Euro 2020 trafiały niezjedzone kiełbasy z grilla ze Strefy Kibica TME. Lodówki powstają też w mniejszych miejscowościach naszego regionu, ostatnio np. przy ul. Ozorkowskiej w Łęczycy.
Czytaj dalej
Rocznie Polacy marnują 5 mln ton jedzenia
Projekt PROM trwa, w połowie lipca rozpoczną się konsultacje, które potrwają miesiąc. Uczestnicy podkreślają, że nasz kraj ma 9 lat, by o połowę ograniczyć skalę marnowania żywności - zgodnie z wymogami Unii Europejskiej.
Rocznie Polacy marnują 5 mln ton jedzenia
Tony jedzenia lądują w śmieciach