1/12
Potrawy wielkanocne. Sprawdzone przepisy na Wielkanoc.

Potrawy wielkanocne. Sprawdzone przepisy na Wielkanoc.

2/12
Tradycyjna babka wielkanocna drożdżowa jak u babci według...
fot. Wojciech Wojtkielewicz

Tradycyjna babka wielkanocna drożdżowa jak u babci według przepisu Marty Góry.

Składniki: 1 kg mąki, 4 jaja, szklanka cukru, niecałe 1/2 l mleka, 10 dag drożdży, 15 dag masła, cukier waniliowy, rodzynki, skórka pomarańczowa.

Wykonanie: Zrobić rozczyn rozcierając w garnku drożdże z niewielką ilością cukru i mleka. Przysypać lekko mąką i czekać, aż dobrze urośnie – widać to po pęknięciach mąki. Resztę mleka z cukrem, cukrem waniliowym i masłem podgrzać do rozpuszczenia się cukru i roztopienia masła. Ostudzić, ale nie wyziębić.
Do mąki dać szczyptę soli, jajko i żółtka, wlewać wyrośnięty rozczyn i zarabiać ręką, dodając po trochu mleka z masłem i cukrem. Dodać bakalie. Wyrabiać dotąd, aż ciasto zacznie odstawać od ręki (z przekazów rodzinnych: kg mąki to godzina wyrabiania).
Po wyrobieniu ma wyrosnąć w misce, potem trzeba je przełożyć do wysmarowanej formy (1/3 wysokości) i ma raz jeszcze wyrosnąć. Piec jak ciasto drożdżowe, do upieczenia.

3/12
Potrawy na Wielkanoc. Chcesz zrobić coś inaczej niż w...

Potrawy na Wielkanoc. Chcesz zrobić coś inaczej niż w dotychczasowe święta? Brak ci już pomysłu na dania na świąteczny stół? A może chcesz spróbować czegoś nowego? Nie masz pomysłu na wielkanocne dania? Zobacz nasze przepisy!

Śniadanie wielkanocne jest wyjątkowe. Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć jajek na różne sposoby, tradycyjnego żurku, chrzanu, białej kiełbasy. I oczywiście ciast: bab, mazurków i paschy. Podpowiadamy, jak przygotować te wielkanocne potrawy!


Wielkanocne potrawy: jajka faszerowane. Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

4/12
Prosty przepis na jajka faszerowane pieczarkami....

Prosty przepis na jajka faszerowane pieczarkami.
Będziemy potrzebować: 0,5 kg pieczarek, 12 jaj, majonez i musztardę (takie jak lubimy), sól i pieprz do smaku.

Jak przygotować jajka faszerowane pieczarkami?. Jajka gotujemy na twardo: zajmie to około 8 minut. W tym czasie pieczarki kroimy w drobną kostkę lub trzemy na tarce z najgrubszymi oczkami. Podsmażamy z odrobiną oleju (łyżka) oraz solimy (szczypta, pół łyżeczki), aby puściły sok. Mieszamy, aby się nie przypaliły i nie obeschły. Niech pozostaną jędrne, i lekko zarumienione.

Jajka studzimy i obieramy. Przecinamy wzdłuż, na pół. Delikatnie wyjmujemy żółtka i kruszymy. Pokruszone żółtka mieszamy z pieczarkami i dodajemy dużą łyżkę majonezu i musztardę (do smaku). Mieszamy całość, aż się połączy. Jeśli jest zbyt suche, możemy jeszcze dodać majonezu, doprawiamy solą i pieprzem, jeśli farsz tego wymaga. Małą łyżeczką nakładamy farsz na jajka.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Mamy arkusze matury z języka polskiego 2024 ZOBACZ

Mamy arkusze matury z języka polskiego 2024 ZOBACZ

Horoskop dzienny na środę. Kto będzie miał dobry dzień?

Horoskop dzienny na środę. Kto będzie miał dobry dzień?

Zmiana w organizacji ruchu na jednej z ulic w Łodzi. Kierowcy będą mieć łatwiej

Zmiana w organizacji ruchu na jednej z ulic w Łodzi. Kierowcy będą mieć łatwiej

Zobacz również

Koniec procesu kanibala! Jakiej kary żąda prokurator?

Koniec procesu kanibala! Jakiej kary żąda prokurator?

"Świątkomania" także poza granicami Polski. "Dopiero teraz zaczynam rozumieć"

O TYM SIĘ MÓWI
"Świątkomania" także poza granicami Polski. "Dopiero teraz zaczynam rozumieć"