5/12
Jajka faszerowane: czym faszerować jajka?...

Jajka faszerowane: czym faszerować jajka?

Farsz do jajek na Wielkanoc może mieć przeróżne składniki. Dodajemy co lubimy najbardziej. Zamiast pieczarek z żółtkami możemy wymieszać tuńczyka, awokado lub dodać szynki (pokrojonej w kostkę). Przyprawiać możemy chrzanem, co zaostrzy smak.

Jajka z farszem ziołowym
Składniki: 4 jajka na twardo, 3 łyżki jogurtu naturalnego (lub majonezu), pęczek natki pietruszki i/lub bazylii, 1/4 papryki czerwonej, sól, biały pieprz.
Przygotowanie: Po ugotowaniu na twardo jajka kroimy wzdłuż na połówki i wyjmujemy żółtka. Zieleninę drobno siekamy i mieszamy z pokruszonymi żółtkami i jogurtem. Możemy również zmiksować. Pastę przyprawić pieprzem i solą, wypełnić nią białka. Ozdobić pokrojoną w paseczki papryką i zieleniną, jajka ułożyć na liściu sałaty.

6/12
Sprawdzone przepisy na Wielkanoc.

Sprawdzone przepisy na Wielkanoc.

7/12
Chrzan na Wielkanoc: przepis na domowy chrzan...

Chrzan na Wielkanoc: przepis na domowy chrzan
Aby przygotować wielkanocny chrzan potrzebujemy: 10 dag utartego chrzanu, 2 jajka na twardo, 1/4 szklanki kwaśniej śmietany, sok z cytryny i sól.

Chrzan trzemy na tarce i skrapiamy cytryną, dzięki czemu nie ściemnieje. Mieszamy z pozostałymi składnikami i solimy do smaku.

8/12
Jak zrobić zakwas na żurek w domu?...

Jak zrobić zakwas na żurek w domu?
Składniki na domowy zakwas na żurek: 1 l przegotowanej i ciepłej wody, 1 szklanka mąki żytniej z otrębami lub płatki owsiane
2-3 ząbki czosnku (lekko rozgniecione, nie więcej), kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, piętka chleba na zakwasie (bez ulepszaczy).

Wykonanie zakwasu na żurek: Do czystego słoika wysypujemy mąkę i zalewamy ciepłą wodą. Dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawy i czosnek oraz piętkę chleba. Zakwas na żurek przykrywamy lnianą ściereczką, tak aby dochodziło powietrze. Zakwas na żurek odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 - 5 dni. Im dłużej stoi tym będzie kwaśniejszy.

Po ukiszeniu wlewamy zakwas na żurek do przygotowanej bazy na zupę. Zostawiamy odrobinę zakwasu w słoiku, który chowamy do lodówki. Gdy będziemy ponownie kisić zakwas, wystarczy dodać 6 łyżek mąki żytniej i dolać kolejny 1 litr ciepłej wody i odstawić na parę dni w ciepłe miejsce.
Czy można użyć mąki pszennej? Do barszczu białego używa się mąki pszennej, a do żurku mąki żytniej. Ma to być zakwas na żurek, więc wybrałam mąkę żytnią. Pamiętajmy, że im wyższa liczba przy typie mąki tym lepiej. Więc mąka typu 2000 na zakwas na żurek będzie najlepszym wyborem.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Przerabiają klub Do Sopotu. Co to oznacza dla otwarcia? ZDJĘCIA

Przerabiają klub Do Sopotu. Co to oznacza dla otwarcia? ZDJĘCIA

Horoskop tygodniowy do niedzieli 26 maja 2024

Horoskop tygodniowy do niedzieli 26 maja 2024

The Legend of Rock Symphonic w łódzkiej Atlas Arenie

The Legend of Rock Symphonic w łódzkiej Atlas Arenie

Zobacz również

Biżu Market po raz kolejny w Odlewni przy Piotrkowskiej 217

Biżu Market po raz kolejny w Odlewni przy Piotrkowskiej 217

Przerabiają klub Do Sopotu. Co to oznacza dla otwarcia? ZDJĘCIA

Przerabiają klub Do Sopotu. Co to oznacza dla otwarcia? ZDJĘCIA