4. Jak wzmocnić odporność dietą? Cebula i czosnek
Cebula i czosnek są bardzo silnymi, naturalnymi antybiotykami, które hamują namnażanie się bakterii chorobotwórczych, ale nie niszczą naturalnej flory bakteryjnej organizmu.
5. Jak wzmocnić odporność dietą? Makrela, marchew i migdały
Dla właściwego działania układu immunologicznego niezwykle ważne są również witaminy A, D i E. Witamina D w ciepłe i słoneczne miesiące jest wytwarzana samodzielnie przez organizm pod wpływem promieni słonecznych. Natomiast w chłodnych miesiącach warto jeść tłuste, morskie ryby (np. makrele, sardynki, śledzie), które są jej najlepszym źródłem. Witaminy A najwięcej jest w marchwi, batatach, dyni i szpinaku. Natomiast jednymi z najbogatszych źródeł witaminy E są pestki słonecznika i migdały.
6. Jak wzmocnić odporność dietą? Magiczna moc rosołu
Rosół od wieków uważany jest za zupę o właściwościach leczniczych. Inhaluje drogi oddechowe, rozgrzewa i działa przeciwwirusowo. Aby nasz rosół rzeczywiście miał takie działanie, warto ugotować go na drobiu z wolnego wybiegu i dobrej jakości, chudej wołowinie. Powinno się też w nim znaleźć mnóstwo warzyw, m.in. marchew, seler, pietruszka, cebula.
7. Jak wzmocnić odporność dietą? Woda i herbata
Właściwie nawodniony organizm na bieżąco usuwa z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii. Oprócz wody warto również zaparzać ulubione zioła oraz lekki napar herbaciany.