Jak wzmocnić odporność dietą?
– Dieta wzmacniająca odporność powinna być bogata w witaminy i składniki mineralne, w tym przeciwutleniacze oraz substancje ochronne pochodzenia naturalnego. Do przygotowania posiłków warto używać jak najwięcej sezonowych i nieprzetworzonych produktów, by zachować zawarte w nich substancji odżywcze. Pamiętajmy również o regularnym spożywaniu posiłków, odpowiednim nawodnieniu organizmu i wysypianiu się – mówi Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food. Jej zdaniem budując odporności organizmu trzeba uzwględnić 8 kluczowych składników.
1. Jak wzmocnić odporność dietą? Przyprawy i zioła
Zioła i przyprawy maja ogromną moc, wiele z nich ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. W okresie infekcji warto w kuchni regularnie wykorzystywać:
- kurkumę
- imbir
- cynamon
- szałwię
- tymianek
- bazylię
- oregano
- miód
– Polecam codziennie, na czczo wypić pół litra przegotowanej wody z cytryną, kurkumą, imbirem i miodem. Wieczorem wyciskamy sok z połówki cytryny, ścieramy odrobinę imbiru, dodajemy łyżeczkę miodu i szczyptę kurkumy – mówi Natalia Chybzińska. – Całość zalewamy przegotowaną, ostudzoną wodą i zostawiamy na noc, by składniki miały czas na uwolnienie swoich drogocennych właściwości. Oprócz właściwości antybakteryjnych, napój fantastycznie oczyszcza i pobudza organizm
.
2. Jak wzmocnić odporność dietą? Kiszonki i fermentowane produkty mleczne
Nasze babcie wiedziały co robią, kisząc wczesną jesienią w beczkach kapustę i ogórki. Kiszonki zawierają bowiem enzymy oraz probiotyki ułatwiające trawienie, a także korzystnie wpływają na rozwój dobrej flory bakteryjnej. Takie same właściwości mają również jogurty naturalne i kefiry.
Dodatkowo kiszona kapusta i ogórki to doskonałe źródło witaminy C. Warto jeść je regularnie w formie surówek z dodatkiem cebuli i dobrej jakości oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Prosty do zrobienia w domu jest także zakwas z buraków, który prócz witaminy C zawiera kwas foliowy, żelazo, witamin A, E i K.
3. Jak wzmocnić odporność dietą? Papryka, jarmuż, brukselka i pomarańcza
Witaminy C szukajmy także w papryce, jarmużu i brukselce. Warzywa te mają jej 5-10 razy więcej niż cytryny. Pamiętajmy jednak, że witaminę C łatwo utracić w wyniku obróbki termicznej. Dlatego warzywa o dużej jej zawartości najlepiej gotować na parze do 5 minut. Bogatsze w witaminę C niż cytryny są także pomarańcze.
4. Jak wzmocnić odporność dietą? Cebula i czosnek
Cebula i czosnek to warzywa, które powinny znaleźć się w codziennej, jesienno-zimowej diecie, nie tylko z powodu zawartości witamin, ale dlatego, że są bardzo silnymi, naturalnymi antybiotykami, które hamują namnażanie się bakterii chorobotwórczych.
– Syrop z cebuli, czosnku i miodu pomaga zwalczyć przeziębienie, kaszel i katar, a także ma właściwości moczopędne oraz antygrzybiczne…i jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy w miseczce wymieszać posiekane 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki miodu i odstawić na ok. 5 godzin, by puścił sok. Potem przecedzamy przez gazę do słoiczka, zakręcamy i przechowujemy w lodówce maksymalnie przez 10 dni. Pijemy 3 razy dziennie po 1 łyżce. Ze względu na swoje właściwości wykrztuśne syropu nie powinno się stosować na noc – mówi Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk.
5. Jak wzmocnić odporność dietą? Szukaj źródeł witaminy A, D i E
Dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu immunologicznego kluczowe są również witaminy A, D i E. Witaminę D znajdziemy w tłustych morskich rybach (np. makrelach, sardynkach, śledziach), witaminę A w marchwi, batatach, dyni i szpinaku, a witaminę E w pestkach słonecznika i migdałach.
6. Jak wzmocnić odporność dietą? Magiczna moc rosołu
– Rosół od wieków uważany jest za zupę o właściwościach leczniczych. Inhaluje drogi oddechowe, rozgrzewa i działa przeciwwirusowo – mówi Natalia Chybzińska.– Aby nasz rosół rzeczywiście miał takie działanie, warto ugotować go na drobiu z wolnego wybiegu i dobrej jakości, chudej wołowinie. Powinno się też w nim znaleźć mnóstwo warzyw, m.in. marchew, seler, pietruszka, cebula. Wrzućmy też kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy. Nie używajmy zbyt dużo soli. Zamiast niej polecam działające przeciwzapalnie imbir, czosnek i kurkumę. W celu osiągnięcia najlepszych walorów smakowych warto gotować go powoli, przez ok. 4 godziny.
7. Jak wzmocnić odporność dietą? Pamiętaj o wodzie i herbacie
Właściwie nawodniony organizm na bieżąco usuwa z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii. Oprócz wody warto również zaparzać ulubione zioła oraz lekki napar herbaciany.
8. Jak wzmocnić odporność dietą? Rytm dnia
Dietetyk Natalia Chybzińska przekonuje, że oprócz diety ważny jest także nasz tryb życia. Jeśli jest on zdrowy i aktywny, pozytywnie przyczyni się do naszej odporności.
– Podstawą prawidłowego odżywiania powinno być 5 posiłków dziennie co 3-4 godziny. Aby nasz organizm odpowiednio funkcjonował i nie był podatny na infekcje potrzebuje także odpowiedniej dawki snu, czyli 7-8 godzin na dobę – mówi kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food. – Warto też zadbać o umiarkowaną aktywność fizyczną. Wystarczy codzienny 30-45 minutowy szybki spacer, który zarówno dotleni organizm jak i pozwoli odpocząć od nowoczesnej technologii. Przed wyjściem na spacer warto też uchylić okno, by przewietrzyć mieszkanie. Pamiętajmy również, że przestrzeganie zasady Work-Life-Balance jest niezwykle istotne w codziennym funkcjonowaniu.
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?