5/14
Ogórki watykańskie. Krok 3
Gdy ogórki się macerują, przygotuj resztę potrzebnych składników. Rodzynki sparz wrzątkiem i odcedź. Ząbki czosnku obierz z łupinek. Przyszykuj także czyste słoiki i zakrętki.
6/14
Ogórki watykańskie. Krok 4
Wyjmij ogórki z miski i wlej wodę, która wyciekła z posolonych ogórków. Następnie w każdym słoiku ułóż na pionowo ogórki. Staraj się to zrobić dosyć ciasno.
7/14
Ogórki watykańskie. Krok 5
Do każdego słoika wsyp łyżkę rodzynek. Dodaj także po 5 ziarenek pieprzu i po jednym ząbku czosnku.
8/14
Ogórki watykańskie. Krok 6
Zagotuj wodę z cukrem i octem. Podane przeze mnie w przepisie proporcje powinny wystarczyć do zalania 6 średniej wielkości słoików.