typ 33 – gazowo-mocarny
Pozostawia długo spalający się koks. Wytwarza mnóstwo smolistych trudnopalnych gazów, które smołują komin. Węgiel ten jest czarny i błyszczący, bardzo twardy, ma jednolitą strukturę.
typ 34 i 35 – koksujący.
Węgle te wykorzystywane są do produkcji koksu i do gazownictwa. Nie nadają się dla urządzeń grzewczych małej mocy. Stosowane tylko w przemyśle. Węgiel ten jest twardy, czarny i szklisty.
Klasa węgla
Węgiel dzieli się na klasy, w których brane pod uwagę są następujące właściwości węgla: wartość opałowa, zawartość popiołu w węglu oraz zawartość siarki w węglu - w stanie roboczym. Możemy wyróżnić trzy klasy węgla:
Niskokaloryczny – szacowany w przedziale 17-19 MJ/kg
Średniokaloryczny – szacowany w przedziale 20-25 MJ/kg
Wysokokaloryczny – szacowany w przedziale 25-30 MJ/kg
Sortyment
Podział ten dotyczy podziału węgla według wielkości ziarna węgla:
grube (kostka, orzech), o uziarnieniu >200 – 25 mm,
rednie (groszek), o uziarnieniu 30 – 5 mm,
miałowe (miał), o uziarnieniu 6 – 0 mm,
inne (mu), o uziarnieniu 1- 0 mm.
Gatunek węgla
Węgiel można podzielić także na gatunek. W tym podziale pod uwagę brana jest klasa i sortyment węgla. Im niższa klasa węgla i mniejsze uziarnienie, tym słabszy gatunek węgla.
Jaki węgiel wybrać?
Jaki więc węgiel wybrać na opał? Najbardziej uniwersalnym typem węgla jest typ 32. Jednak jego wykorzystanie jest możliwe wyłącznie w przypadku nowych kotłów.