Kuchnia chorwacka
CC BY-SA 3.0
Kuchnia chorwacka jest bogata i bardzo różnorodna ze względu na wpływy kuchni węgierskiej i włoskiej. Chociaż potrawy w różnych regionach kraju mogą znacząco różnić się od siebie, łączy je jedno: aromatyczne zioła i cudowny smak.
Pasticada (Chorwacja)
CC BY-SA 4.0
Duszona wołowina w słodko-kwaśnym sosie to ulubiony chorwacki przysmak. Potrawa ta pochodzi z Dalmacji, dlatego też w wielu miejscach możecie natknąć się na ten specjał pod nazwą „dalmatyńska pasticada".
Brudet (Chorwacja)
Domena publiczna
Popularny w Dalmacji i na Istrii brudet to nic innego jak rybny wywar ze świeżo złowionych ryb, cebuli i sosu pomidorowego. To bardzo aromatyczna i sycąca potrawa, której powinien spróbować każdy fan potraw rybnych.
Fritule (Chorwacja)
Domena publiczna
Propozycja dla łasuchów, czyli małe i pyszne pączki prosto z Chorwacji. Chociaż tradycyjnie przygotowuje się je na święta Bożego Narodzenia, w cukierniach dostępne są przez cały rok, z czego ochoczo korzystają nie tylko Chorwaci, ale także turyści.