Jedne z najzdrowszych orzechów. Jedz je codziennie, a będziesz mieć zdrowe serce i dobrą pamięć. Oto korzyści z jedzenia orzechów włoskich
Orzechy to pyszna i zdrowa przekąska lub dodatek do dań. Sprawdź w galerii, jakie korzyści dla zdrowia ma jedzenie orzechów włoskich i sięgaj po nie częściej.
Orzechy włoskie dla zdrowia mózgu
Nieprzypadkowo orzechy włoskie swoim wyglądem przypominają mózg, ponieważ stanowią one dla niego idealne paliwo. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i fosforu korzystnie wpływają one na procesy myślowe, poprawiają pamięć, przyspieszają proces uczenia się i zwiększają koncentrację. Zmniejszają również ryzyko rozwoju depresji, a u osób starszych opóźniają procesy starzenia i niwelują ryzyko zachorowania na choroby neurodegeneracyjne takie jak Alzheimer i Parkinson.
Orzechy włoskie na pracę serca i układ krążenia
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz antyoksydanty zawarte w orzechach włoskich dzięki właściwościom przeciwzapalnym usprawniają pracę serca i wspomagają układ krążeniowy. Codzienne jedzenie orzechów włoskich obniża poziom złego cholesterolu LDL i zapobiega powstawaniu zakrzepów. Orzechy włoskie zawierają również l-argininę, która również wpływa korzystnie na układ krwionośny.
Orzechy włoskie na sprawne trawienie
Orzechy wykazują właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i odtruwające. Dzięki temu jedzenie ich poprawia trawienie, a także niweluje dolegliwości trawienne takie jak biegunki, zatrucia, zaparcia czy niestrawność. Orzechy te wpływają także korzystnie na skład mikroflory jelitowej.