1/9
Drzewa gubią już liście, robi się coraz zimniej, ale...
fot. pixabay.com

Drzewa gubią już liście, robi się coraz zimniej, ale przyroda wciąż daje nam wiele roślin, które możemy zebrać i zjeść.

2/9
Owoce róży przeznaczone na herbatkę można suszyć w całości....
fot. pixabay.com

Owoce dzikiej róży

Owoce róży przeznaczone na herbatkę można suszyć w całości. Surowiec jest bogaty w witaminę C (300-3000 mg w 100 g), a także inne cenne związki, m.in. karotenoidy, flawonoidy i związki mineralne. Przetwory spożywa się w trakcie infekcji, a herbatka z całych nibyowoców działa łagodnie moczopędnie i pobudza przemianę materii – podaje Strona Zdrowia.

Jeśli chcemy zrobić sok wystarczy nam kilogram owoców i cukier oraz przegotowana woda. Usuwamy z owoców pestki, dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do słoików lub butelek, obficie zasypujemy cukrem i odstawiamy. Kiedy owoce puszczą sok, dodajemy przegotowaną wodę, zamykamy naczynia i pasteryzujemy.

3/9
Z suszonych nasion dzikiej marchwi można zrobić macerat. -...
fot. pixabay.com

Dzika marchew

Z suszonych nasion dzikiej marchwi można zrobić macerat. - Zanim zalejemy nasiona olejem bazowym, warto je wcześniej zmielić. Taki olej ma duży potencjał kosmetyczny. Dodatkowo możemy też wykorzystać dziką marchew w kuchni. Jej korzenie, choć nieco mniejsze, niż u form uprawnych i białe lub żółtawe, mają takie samo zastosowanie w kuchni – wyjaśnia portal Odkrywcy Natury.

4/9
Roślina ta ma wiele pozytywnych składników, w tym garbniki,...
fot. pixabay.com

Owoce czarnego bzu

Roślina ta ma wiele pozytywnych składników, w tym garbniki, antyoksydacyjne antocyjany i kwasy fenolowe, witaminę C i nieco witamin z grupy B (kwas foliowy, niacyna, kwas pantotenowy). Z owoców można zrobić sok, dżem lub galaretkę.

Do przygotowania soku, potrzebne są 2 kg owoców czarnego bzu, 500 g cukru i sok z cytryny. Owoce, bez gałązek, zasypujemy cukrem i czekamy aż puszczą sok. Wówczas gotujemy na małym ogniu, można dodać odrobinę wody. Kiedy owoce puszczą jeszcze więcej soku, odstawiamy z ognia, dodajemy sok z cytryny, przelewamy do butelek i pasteryzujemy.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Siatkówka w ŁKS. Valentina Diouf wspomina spotkanie z trenerem Michałem Cichym

Siatkówka w ŁKS. Valentina Diouf wspomina spotkanie z trenerem Michałem Cichym

Kompromitacja nowej władzy w sejmiku. Znów nie wybrano marszałka i zarządu ZDJĘCIA

GORĄCY TEMAT
Kompromitacja nowej władzy w sejmiku. Znów nie wybrano marszałka i zarządu ZDJĘCIA

Wybrano najlepsze wyspy świata. Która z nich zdeklasowała przeciwników?

Wybrano najlepsze wyspy świata. Która z nich zdeklasowała przeciwników?

Zobacz również

Ambasador Stanów Zjednoczonych w Art Parku w łódzkiej Manufakturze WIDEO

Ambasador Stanów Zjednoczonych w Art Parku w łódzkiej Manufakturze WIDEO

Pogrzeb Andrzeja Wyciszkiewicza, byłego komendanta straży pożarnej w Łodzi

Pogrzeb Andrzeja Wyciszkiewicza, byłego komendanta straży pożarnej w Łodzi