5/11
Narcyzy
Wszystkie gatunki i odmiany narcyzów, w tym żonkile, zawierają trujące i drażniące substancje. Nie tylko ich nie jedzmy, ale też uważajmy na kontakt z sokiem. Szczególnie toksyczne są pachnące narcyzy białe, które powodują silne zatrucia. Nie trzymajmy w wazonach dużych bukietów, bo ich aromat, choć przyjemny, może powodować ból głowy.
6/11
Przylaszczki
Te urocze wiosenne kwiaty również są trujące. Po spożyciu powoduję silne zatrucia, a kontakt z sokiem, np. przy zrywaniu kwiatów – podrażnienia skóry.
7/11
Tulipany
Tulipany nie są silnie trujące, ale nie jedzmy ich, szczególnie cebul, bo mogą powodować zatrucia pokarmowe.
8/11
Śnieżyczka przebiśnieg
Wiosenne przebiśniegi należą do trujących roślin. Są szkodliwe po spożyciu, ale również sam sok może podrażniać skórę i błony śluzowe.