Komponując posiłki warto zwracać uwagę na zawartość substancji antyodżywczych w produktach. Dowiedz się z kolejnych slajdów jakich połączeń lepiej unikać i dlaczego.
Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
FAKT: Nie powinno łączyć się herbaty liściastej z cytryną
Herbata rośnie na ziemiach bogatych w glin, który magazynowany jest w liściach. Jest to niebezpieczny pierwiastek dla człowieka, ponieważ może powodować upośledzenie ośrodkowego układu nerwowego.
Glin nie jest rozpuszczalny w wodzie, dlatego picie herbaty jest bezpieczne.
Jednak dodanie cytryny do herbaty z fusami może prowadzić do wystąpienia niebezpiecznych reakcji. Dlatego cytrynę należy dodawać do herbaty dopiero po usunięciu fusów lub torebki.
FAKT/MIT: Nie powinno łączyć się ogórków z pomidorami
Pomidor jest źródłem witaminy C (kwasu askorbinowego), natomiast ogórek posiada askorbinazę, czyli substancję dezaktywującą działanie kwasu askorbinowego.
Rzeczywiście spożywanie samych ogórków i pomidorów w sałatce może pozbawić ją większości witaminy C.
Warto natomiast pamiętać, że wiele warzyw i owoców zawiera znaczne ilości tej witaminy, dlatego zbilansowana dieta w pełni pokryje zapotrzebowanie na kwas askorbinowy, nawet w przypadku łączenia ogórków z pomidorami.
FAKT: Nie powinno łączyć się ryb morskich z surowymi warzywami krzyżowymi
Ryby morskie są znakomitym źródłem jodu, a warzywa krzyżowe (kalafior, brokuł, karczoch) zawierają składniki antyodżywcze – goitrogeny. Związki te zmniejszają wchłanianie jodu w przewodzie pokarmowym.
Należy dodać, że ilość goitrogenów można zmniejszyć gotując warzywa bez przykrywki.