5/6
Najlepsi kucharze świata do czerwonego mięsa (głównie...
fot. yatomo/123rf

MIT: Nie powinno łączyć się wina i czerwonego mięsa

Najlepsi kucharze świata do czerwonego mięsa (głównie wołowiny) polecają lampkę czerwonego wina.

Rzeczywiście zawarte w winie garbniki mogą zmniejszać wchłanianie żelaza, którego znakomitym źródłem jest czerwone mięso. Jednak lampka wina, podana do wołowiny nie wywoła anemii z niedoboru żelaza.

Warto również dodać, że czerwone wino jest źródłem resweratrolu, czyli substancji o silnym działaniu przeciwutleniającym.

6/6
Jedzenie miodu daje wiele zdrowotnych korzyści. Dzięki...
fot. chamillewhite/123rf

FAKT: Nie wolno łączyć miodu z gorącą herbatą

Jedzenie miodu daje wiele zdrowotnych korzyści. Dzięki aktywności enzymatycznej ma silne działanie bakteriobójcze i zwalczające wirusy.

Spożywając herbatę z miodem lipowym można złagodzić objawy infekcji wirusowej oraz skrócić jej czas trwania.

Dodając miód do herbaty warto zwrócić szczególną uwagę na jej temperaturę. Miód większość swoich właściwości traci powyżej 45 stopni Celsjusza, zatem dodany do wrzątku straci właściwości zdrowotne i nada tylko słodki smak herbacie.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Przerabiają klub Do Sopotu. Co to oznacza dla otwarcia? ZDJĘCIA

Przerabiają klub Do Sopotu. Co to oznacza dla otwarcia? ZDJĘCIA

Horoskop tygodniowy do niedzieli 26 maja 2024

Horoskop tygodniowy do niedzieli 26 maja 2024

Polecamy

Przerabiają klub Do Sopotu. Co to oznacza dla otwarcia? ZDJĘCIA

Przerabiają klub Do Sopotu. Co to oznacza dla otwarcia? ZDJĘCIA

Szlak nadziei. Wyboista droga rodziny Orzechów do Polski ZDJĘCIA

Szlak nadziei. Wyboista droga rodziny Orzechów do Polski ZDJĘCIA

Monika Mazur-Chrapusta prywatnie. Lubi adrenalinę. ZDJĘCIA, WYWIAD

Monika Mazur-Chrapusta prywatnie. Lubi adrenalinę. ZDJĘCIA, WYWIAD