1/5
Większość hodowców stosuje trzyletni cykl produkcyjny,...
fot. arc.

Trzy lata trwa droga karpia na stół

Większość hodowców stosuje trzyletni cykl produkcyjny, kończący się uzyskaniem ryb o wielkości ok. 1-1,5kg.

Krok pierwszy: Pierwszy rok hodowli: pozyskanie tarła (naturalnego lub sztucznego). Wyląg jest przenoszony do przesiadek, czyli płytkich stawów.

2/5
Krok drugi:...
fot. arc.

Trzy lata trwa droga karpia na stół

Krok drugi:

Wiosną drugiego roku karpie wpuszcza się do stawów kroczkowych, gdzie przebywają do kolejnej jesieni, uzyskując masę ok. 250 g.

3/5
Krok trzeci:...
fot. arc.

Trzy lata trwa droga karpia na stół

Krok trzeci:

Wiosną trzeciego roku karpie, zwane kroczkiem, trafiają do stawów towarowych. Są w nich do późnej jesieni.

4/5
Krok ostatni:...
fot. arc.

Trzy lata trwa droga karpia na stół

Krok ostatni:

Karpie o masie 1-1,5 kg trafiają do magazynów, a potem do sprzedaży.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Nagie wdzięki pod prysznicem najseksowniejszej siatkarki świata. Prowokacyjnie ujęcia

Nagie wdzięki pod prysznicem najseksowniejszej siatkarki świata. Prowokacyjnie ujęcia

Rusza żużlowa Grand Prix. Zmarzilk faworytem. Aż cztery rundy w Polsce! GALERIA

Rusza żużlowa Grand Prix. Zmarzilk faworytem. Aż cztery rundy w Polsce! GALERIA

Dacia Duster 2024. Trzecie pokolenie bestsellera

Dacia Duster 2024. Trzecie pokolenie bestsellera

Zobacz również

Nagie wdzięki pod prysznicem najseksowniejszej siatkarki świata. Prowokacyjnie ujęcia

Nagie wdzięki pod prysznicem najseksowniejszej siatkarki świata. Prowokacyjnie ujęcia

Trudne rodzinne relacje w sztuce Thomasa Bernharda na scenie Teatru im. S. Jaracza

Trudne rodzinne relacje w sztuce Thomasa Bernharda na scenie Teatru im. S. Jaracza