Zalewajka na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem
Koło Gospodyń Wiejskich w Konopnicy
Składniki:
1,5 l bulionu warzywnego
0,5 kg ziemniaków
1 cebula
2 liście laurowe, majeranek
1 ząbek czosnku
2 ziele angielskie
sól, pieprz
2 ugotowane jajka
biała kiełbasa
boczek
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Następnie ugotować w 1,5 litra wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i czosnek. Gotować je aż do miękkości. Gdy ziemniaki będą już miękkie, należy zalać je zakwasem. Boczek pokroić w kostkę i dodać do niego posiekaną cebulę. Następnie dodać boczek z cebulą do gotującej się zupy. Poczekać aż wszystko się zagotuje, doprawić i dodać jajko i białą kiełbasę pokrojoną w talarki."
Polewka w mundurkach
Koło Gospodyń Wiejskich w Niżankowicach
1 l kwaśnego mleka
1 mała śmietana 30 %
1 szklanka mleka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki pszennej
0.5 cebuli
3 ząbki czosnku
Koperek :sól :pieprz do smaku
Wykonanie:
Do garnka wlewamy kwaśne mleko. Dodajemy sól pieprz cebulę i czosnek podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając wlewamy słodkie mleko doprowadzamy do lekkiego wrzenia dodajemy śmietany cały czas mieszając zaprawiamy mąką .Podajemy z ziemniakami gotowanymi w mundurkach stoimy koperkiem .
WIELKANOCNE JAJKA FASZEROWANE
STOWARZYSZENIE WSI GRĄDY
PRODUKTY
1.6 szt średnich pieczarek
2.6szt jajek
3.Jedna mała cebula
4.Łyżka masła
5.Łyżka majonezu
6.Sól, pieprz
WYKONANIE:
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i smażyć na patelni aż wyparuje woda, następnie dodać drobno pokrojoną cebulę, łyżkę masła i jeszcze krótko smażyć a na koniec dodać sól i pieprz. Tak przygotowane pieczarki odstawić do wystudzenia, a w tym czasie ugotować jajka na twardo. Ugotowane jajka obrać i przekroić wzdłuż a następnie wyjąć żółtka i dodać do wystudzonych pieczarek i przekręcić przez maszynkę do mięsa lub zmielić w malakserze. Do farszu dodać majonez i ewentualnie można jeszcze doprawić do smaku. Połówki jajek ( białek) wypełnić farszem, nakładać tak na całą połówkę tak by całe białko było przykryte i udekorować według uznania majonezem i odrobinką zielonej pietruszki lub pokrojonym na drobno szczypiorkiem. Tak przygotowane jajka faszerowane są super dodatkiem na Wielkanocnym stole.
Chlebek wiejski
Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Młynisku
Przepis:
1 kg mąki tortowej
100g drożdży
1 litr przegotowanej ciepłej wody
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
0,5 szklanki słonecznika
0,5 szklanki pestek dyni
0,5 szklanki siemienia lnianego
0,5 szklanki płatków owsianych
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy w sporej misce. W osobnym naczyniu mieszamy letnią wodę z drożdżami i cukrem, gdy drożdże zaczną pracować przelewamy wszystko do miski z suchymi składnikami. Mieszamy wszystko za pomocą drewnianej łyżki aby składniki się połączyły w dość luźne ciasto. Następnie miskę przykrywamy lnianą ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce,tak aby podwoiło swoją objętość. Zazwyczaj chleb potrzebuje na wyrośnięcie 25-30 minut. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy do trzech silikonowych foremek .W czasie gdy chleb wyrasta rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Gdy chleb wyrośnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Upieczony chleb po wyjęciu z foremek smarujemy wodą.