Żurek na kaszance
KGW "Dąbrowianki" w Dąbrowie Rusieckiej
2l bulionu lub wywaru na wędzone
0,7kg kaszanki
2-3ząbki czosnku
1 duża cebula
1 łyż majeran, 2 liście laur. 3-4ziarnka ziela ang.
0,5l naturalnego zakwasu* z mąki pszennej pełnoziar., sól, pieprz.
Bulion gotujemy z zielem ang. majerankiem i czosnkiem. Do gotującego się wywaru dodajemy obrana osłonki, rozdrobnioną kaszankę. Gotujemy 5-7min, wlewamy zakwas i dalej gotujemy na wolnym ogniu 5 min. Odstawiamy. Ostrożnie doprawiamy solą i pieprzem pamiętając że bulion i kaszanka są już przyprawione.
Wlewamy barszcz na talerz dodajemy zarumienioną cebulkę. Jeżeli barszcz jest niewystarczająco kwaśny możemy go zakwasić sokiem z kiszonej kapusty lub ogórków.
*Przepis na naturalny zakwas:
0,5l przygotowanej, wystudzonej wody,
5 łyż mąki pszennej pełnoziarnistej
łyż majeranku, 3 liście laur. 3-4ząbki czosnku, 5-6ziarenek ziela ang.
Do wysokiego słoika wlać wodę dodać resztę składników. Przykryć gazą, dokładnie wymieszać. Odstawić w ciemne miejsce (szafka) na ok. 7dni. Codziennie zamieszać. Aby zakwas szybciej się ukisił można dodać kawałek czerstwego chleba pieczonego na zakwasie.
KOCIOŁEK WOŹNICKI
KGW WOŹNIKI "WOŹNICZANKI
- 3 kg mięsa wieprzowego
- 100 ml wina porze
- pomidory suszone i czosnek suszony (z własnego ogródka)
- pieprz sól
- 1 łyżeczka czubrycy czerwonej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- mały pęczek świeżego tymianku
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
Niezbędny jest KOCIOŁEK ŻELIWNY I OGNISKO !!!
1. Mięso opłucz, osusz i pokrój na kawałeczki.
Każdy kawałek natrzyj wszystkimi przyprawami. Pokrój bardzo drobno tymianek i rozmaryn .
2. Wymieszaj wszystko razem.
3. Odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
4. Rozpal ognisko ( zanim wstawisz mięsko z kociołkiem , możesz upic kiełbaski - będzie frajda nie tylko dla dzieci)
5. W żeliwnym kociołku umieść mięso.
6. Kociołek szczelnie zamknij i duś w żarze na wolnym ogniu ok. 40 minut (podczas całego duszenia z kociołka powinna delikatnie ulatniać się para , należy mieszać od czasu do czasu mięsko aby nie przywarło do naczynia).
7. Po około 40 minutach mięsko powinno zostać podlane winem porzeczkowym ( nada to smaku i pięknego aromatu). Dalej dusimy mięsko w kociołku.
Po około 120 minutach mięsko powinno być gotowe.
8. Danie gotowe i można zajadać.
9. Mięsko z kociołka można podać z ziemniakami pieczonymi na tym samym ognisku.
Żurek na Zakwasie
KGW Chąśno GS
Zakwas na żurek:
- 200 g mąki żytniej razowej
- 2 litry ciepłej przegotowanej wody
- ząbki czosnku
- 6 liści laurowych
- 4 kromki chleba żytniego na zakwasie
- 10 ziaren ziela angielskiego
Żytnią mąkę zalewamy przegotowaną ciepłą wodą, dorzucamy ząbki czosnku pokrojone w plasterki, ziele angielskie i skórki kromek razowego żytniego chleba. Dokładnie mieszamy, przykrywany słoik ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-6 dni.
Żurek :
- 1,5 l wywaru mięsnego
- 400 g wędzonych żeberek
- 500 g surowej białej kiełbasy
- 500 ml zakwasu
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek śmietanki 18%
- ugotowane jajka
- chleb
Wywar mięsny zagotować z dodatkiem pokrojonych wędzonych żeberek. Gotować przez około 20 minut. Dodać zakwas i gotować przez około 10 minut. Dodać majeranek. Nieobrany czosnek prażyć na patelni przez około 10 minut, następnie delikatnie rozgnieść i dodać do żurku. Zupę odstawić a ognia, dodać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyjąć kiełbasę, pokroić w plasterki, włożyć z powrotem do garnka. Żurek podawać z ugotowanym jajkiem w chlebie."
Pawłowskie placki ziemniaczane z chrzanem i marchewką
Koło Gospodyń Wiejskich w Pawłowie
Smak tkwi w prostocie i dobrych lokalnych produktach. Placki z podanej wersji przepisu, wypracowanego przez lata, wychodzą rumiane i aromatyczne. Dodatek marchewki nadaje im delikatnej słodkości i piękny kolor, a niewielka ilość chrzanu podkręca ich wyrazistość i dodaje charakteru.
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 duża marchewka
2 jajka
2 łyżki świeżo startego chrzanu
2-3 łyżki mąki pszennej
Sól do smaku
Olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki, cebulę i marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a następnie odstawiamy. Po upływie 5 minut odciskamy masę z nadmiaru wody, przekładamy do miski i mieszamy z jajkiem, mąką oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec wrzucamy świeżo starty chrzan i doprawiamy solą. Placki o średnicy około 12 cm, smażymy z obu stron na oleju roślinnym na dobrze rozgrzanej patelni, aż do uzyskania złotego koloru.
Świetnie smakują prosto z patelni, kiedy są najbardziej chrupiące, podawane z kwaśną śmietaną lub posypane cukrem.