13 z 39
Soczyste polędwiczki wieprzowe  podawane ze szpinakiem i...

Soczyste polędwiczki wieprzowe podawane ze szpinakiem i grzybami z raciszyńskich lasów.

Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Raciszyn

Danie jest bardzo szybkie i łatwe dla wszystkich zapracowanych, zachwyca wysublimowanym połączeniem smaków pieczonego mięska i aromatycznej kaszy. Zabłyśniemy przed gośćmi lub sprawimy sobie przyjemność. Jego zaletą jest fakt, że można je przygotować dużo wcześniej.
Składniki dla 3-4 osób
1. 3 polędwiczki wieprzowe
2. paczka szpinaku mrożonego w liściach
3. garść leśnych grzybów suszonych lub mrożonych
4. 200 ml słodkiej śmietanki 18%
5. 200 g kaszy bulgur
6. 1 czerwoną i żółtą paprykę
7. 1 biała cebula
8. natka pietruszki
9. dwa ząbki czosnku
10. oliwa lub masło klarowane
11. sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie polędwiczek:
Polędwiczkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w ok 2 cm plastry. Lekko spłaszczyć paluszkami. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem (można dodać trochę Delikatu czerwonego nadaje wyrazisty smak). Na patelni rozgrzać oliwę lub masełko klarowane, włożyć mięso i zrumienić je na złoty kolor z obu stron. Smażyć polędwiczki po minucie, półtorej z każdej strony, przełożyć z patelni do naczynia żaroodpornego.
Jeśli szpinak jest zamrożony – rozmrozić i odcisnąć ręką z soku. Grzyby jeśli są suszone wcześniej zamoczyć i podgotować. Cebulę drobno pokroić. Rozgrzać tłuszcz na patelni dodać rozgnieciony czosnek i cebulkę, smażyć pół minuty mieszając dodać pokrojone grzyby a następnie szpinak . Smażyć całość jeszcze dwie, trzy minuty. Dodać śmietanę, doprawić do smaku i mieszając podgrzewać aż sos lekko zgęstnieje (ok. 3 minuty). Sosem zalać polędwiczki przed podaniem włożyć do piekarnika na około 10 min.
Wykonanie kaszy:
Paprykę pokrojoną w słupki i cebulkę podsmażyć na rozgrzanym oleju. Ugotować kaszę wg przepisu na opakowaniu. Następnie wsypać kaszę na patelnię i chwilę smażyć razem. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku.

14 z 39
ROLADKI SCHABOWE...

ROLADKI SCHABOWE
Koło Gospodyń Wiejskich w Bieńcu

Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 1 brokuł
- 15 dag żółtego sera
- 2 szklanki bułki tartej
- 4 jajka
- olej do smażenia
Przyprawy:
- sól
- pieprz czosnkowy
- papryka mielona czerwona
- wegeta
Wykonanie:
Mięso podzielić na kawałki, rozbić tłuczkiem, natrzeć przyprawami i zostawić na dwie godziny w lodówce. Brokuł ugotować w osolonej wodzie, następnie rozdrobnić i dodać ser żółty starty na tarce o grubych oczkach i przyprawić. Powstały farsz układać porcjami na rozbitych schabach, zwinąć w roladki. Roladki panierować w rozkłóconych jajkach i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na oleju obustronnie. Po usmażeniu ułożyć na półmisku, udekorować sałatą i brokułem (lub według własnego uznania).
Smacznego."

15 z 39
Drożdżowe racuchy z jabłkami...

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Dąbrowianki

Składniki:
Melko - 1l
Jaja - 3 szt.
Jabłka - 10 szt.
Mąka - 0,5 kg
Drożdże - 10 dag
Cukier wanilinowy - 16 g
Cukier - 10 dag
Olej do smażenia
Cukier puder do posypania

Sposób wykonania:
Jabłka obrać, pokroić w krążki i wydrążyć gniazda nasienne. Mleko, jaja, drożdże, mąkę, cukier i cukier wanilinowy wymieszać razem. Gęstość ciasta powinna być porównywalna do kwaśnej śmietany. Obrane krążki jabłek maczać w cieście i kłaść na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażyć z obu stron. Usmażone krążki posypać cukrem pudrem."

16 z 39
Fantazja warzywno-mięsna...

Fantazja warzywno-mięsna
KGW Kolonia Ręczno Łęki Królewskie

Składniki:
- pietruszka 2 szt.
- marchewka 4 szt.
- seler 1/2 szt.
- cukinia 2 szt. (małe)
- papryka czerwona 2 szt.
- cebula 2 szt.
- kapusta pekińska 1 szt. średniej wielkości
- koncentrat pomidorowy (2 łyżki)
- mięso wieprzowe (np. łopatka) lub kiełbasa wiejska 70 dag
- przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka słodka, olej

Sposób przygotowania:

Warzywa korzeniowe obrać, pokroić w plasterki lub słupki, według uznania. Do rondla wlać kilka łyżek oleju, wrzucić pokrojone warzywa na rozgrzany olej. Smażyć około 10 minut, dodając kolejno paprykę pokrojoną w kostkę, kapustę pekińską grubo krojoną. Na koniec dodać cukinię pokrojoną w półplastry. Warzywa przyprawić sola, pieprzem, curry i papryką słodką. Dusić kolejne 20 minut. Podlać wodą w razie potrzeby. Wcześniej pokrojone w kostkę mięso i cebulę podsmażyć na patelni z solą i pieprzem. Wrzucić do warzyw. Wszystko razem dusić do miękkości. Dodać na koniec 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Wyśmienicie smakuje z pieczywem, jak również z ryżem lub z ziemniakami.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Kierowców czekają utrudnienia i objazdy przez ul. Łukową i Ruchliwą

Kierowców czekają utrudnienia i objazdy przez ul. Łukową i Ruchliwą

Tak było w czasie I wojny światowej. Piknik historyczny koło Pabianic ZDJĘCIA

Tak było w czasie I wojny światowej. Piknik historyczny koło Pabianic ZDJĘCIA

Na Włókniarzy wykopki, na Łanowej autobus po 41 latach przerwy

Na Włókniarzy wykopki, na Łanowej autobus po 41 latach przerwy

Zobacz również

Weekendowy festiwal CD-Action Expo w Atlas Arenie w Łodzi

Weekendowy festiwal CD-Action Expo w Atlas Arenie w Łodzi

Apetyczne ciasta na Dzień Dziecka smakujące jak batonik. Wybieraj spośród 5 przepisów

Apetyczne ciasta na Dzień Dziecka smakujące jak batonik. Wybieraj spośród 5 przepisów