Soczyste polędwiczki wieprzowe podawane ze szpinakiem i grzybami z raciszyńskich lasów.
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Raciszyn
Danie jest bardzo szybkie i łatwe dla wszystkich zapracowanych, zachwyca wysublimowanym połączeniem smaków pieczonego mięska i aromatycznej kaszy. Zabłyśniemy przed gośćmi lub sprawimy sobie przyjemność. Jego zaletą jest fakt, że można je przygotować dużo wcześniej.
Składniki dla 3-4 osób
1. 3 polędwiczki wieprzowe
2. paczka szpinaku mrożonego w liściach
3. garść leśnych grzybów suszonych lub mrożonych
4. 200 ml słodkiej śmietanki 18%
5. 200 g kaszy bulgur
6. 1 czerwoną i żółtą paprykę
7. 1 biała cebula
8. natka pietruszki
9. dwa ząbki czosnku
10. oliwa lub masło klarowane
11. sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie polędwiczek:
Polędwiczkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w ok 2 cm plastry. Lekko spłaszczyć paluszkami. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem (można dodać trochę Delikatu czerwonego nadaje wyrazisty smak). Na patelni rozgrzać oliwę lub masełko klarowane, włożyć mięso i zrumienić je na złoty kolor z obu stron. Smażyć polędwiczki po minucie, półtorej z każdej strony, przełożyć z patelni do naczynia żaroodpornego.
Jeśli szpinak jest zamrożony – rozmrozić i odcisnąć ręką z soku. Grzyby jeśli są suszone wcześniej zamoczyć i podgotować. Cebulę drobno pokroić. Rozgrzać tłuszcz na patelni dodać rozgnieciony czosnek i cebulkę, smażyć pół minuty mieszając dodać pokrojone grzyby a następnie szpinak . Smażyć całość jeszcze dwie, trzy minuty. Dodać śmietanę, doprawić do smaku i mieszając podgrzewać aż sos lekko zgęstnieje (ok. 3 minuty). Sosem zalać polędwiczki przed podaniem włożyć do piekarnika na około 10 min.
Wykonanie kaszy:
Paprykę pokrojoną w słupki i cebulkę podsmażyć na rozgrzanym oleju. Ugotować kaszę wg przepisu na opakowaniu. Następnie wsypać kaszę na patelnię i chwilę smażyć razem. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku.
ROLADKI SCHABOWE
Koło Gospodyń Wiejskich w Bieńcu
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 1 brokuł
- 15 dag żółtego sera
- 2 szklanki bułki tartej
- 4 jajka
- olej do smażenia
Przyprawy:
- sól
- pieprz czosnkowy
- papryka mielona czerwona
- wegeta
Wykonanie:
Mięso podzielić na kawałki, rozbić tłuczkiem, natrzeć przyprawami i zostawić na dwie godziny w lodówce. Brokuł ugotować w osolonej wodzie, następnie rozdrobnić i dodać ser żółty starty na tarce o grubych oczkach i przyprawić. Powstały farsz układać porcjami na rozbitych schabach, zwinąć w roladki. Roladki panierować w rozkłóconych jajkach i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na oleju obustronnie. Po usmażeniu ułożyć na półmisku, udekorować sałatą i brokułem (lub według własnego uznania).
Smacznego."
Drożdżowe racuchy z jabłkami
Dąbrowianki
Składniki:
Melko - 1l
Jaja - 3 szt.
Jabłka - 10 szt.
Mąka - 0,5 kg
Drożdże - 10 dag
Cukier wanilinowy - 16 g
Cukier - 10 dag
Olej do smażenia
Cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
Jabłka obrać, pokroić w krążki i wydrążyć gniazda nasienne. Mleko, jaja, drożdże, mąkę, cukier i cukier wanilinowy wymieszać razem. Gęstość ciasta powinna być porównywalna do kwaśnej śmietany. Obrane krążki jabłek maczać w cieście i kłaść na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażyć z obu stron. Usmażone krążki posypać cukrem pudrem."
Fantazja warzywno-mięsna
KGW Kolonia Ręczno Łęki Królewskie
Składniki:
- pietruszka 2 szt.
- marchewka 4 szt.
- seler 1/2 szt.
- cukinia 2 szt. (małe)
- papryka czerwona 2 szt.
- cebula 2 szt.
- kapusta pekińska 1 szt. średniej wielkości
- koncentrat pomidorowy (2 łyżki)
- mięso wieprzowe (np. łopatka) lub kiełbasa wiejska 70 dag
- przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka słodka, olej
Sposób przygotowania:
Warzywa korzeniowe obrać, pokroić w plasterki lub słupki, według uznania. Do rondla wlać kilka łyżek oleju, wrzucić pokrojone warzywa na rozgrzany olej. Smażyć około 10 minut, dodając kolejno paprykę pokrojoną w kostkę, kapustę pekińską grubo krojoną. Na koniec dodać cukinię pokrojoną w półplastry. Warzywa przyprawić sola, pieprzem, curry i papryką słodką. Dusić kolejne 20 minut. Podlać wodą w razie potrzeby. Wcześniej pokrojone w kostkę mięso i cebulę podsmażyć na patelni z solą i pieprzem. Wrzucić do warzyw. Wszystko razem dusić do miękkości. Dodać na koniec 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Wyśmienicie smakuje z pieczywem, jak również z ryżem lub z ziemniakami.