Witają przy stole
Także od piątku można usiąść przy stoliku w restauracji. Na ten moment właściciele lokali czekali z utęsknieniem, nie wszyscy bowiem dobrze radzili sobie ze sprzedażą potraw na wynos, nie wszyscy też mają ogródki gastronomiczne, w których gości przy stolikach można było przyjmować dwa tygodnie wcześniej.
Czytaj dalej
Szansa na zysk
- Teraz wreszcie będzie można liczyć na zysk, a nie tylko próbę zarobienia na koszty działalności - mówi jeden z łódzkich restauratorów. - O ile pizzerie czy lokale sprzedające burgery lub dania kuchni azjatyckiej czy włoskiej dobrze sobie radziły z wynosami, to restauracje nastawione na przyjmowanie gości stacjonarnie, na spędzanie czasu przy napojach, nie odnalazły się w tej formule. Musiały jednak działać, by klienci o nich nie zapomnieli.
Od 28 maja w imprezach okolicznościowych może uczestniczyć 50 gości, a do limitu nie wliczają się osoby w pełni zaszczepione.