5/44
Berlin – Niemcy
Currywurst to oryginalny niemiecki fastfood, który da Wam siłę do zwiedzania miasta. Currywurst to kawałki kiełbasek posypane curry, podawane z frytkami i sosami. Potrawa to podobno wynalazek brytyjskich żołnierzy, którzy stacjonowali w Berlinie w 1949 r. i doprawili tutejsze kiełbaski curry sprowadzonym z Indii. Currywurst można popić np. piwem Berliner Weisse.
6/44
Berno – Szwajcaria
Berner Platte to miks mięsny, składający się z przeróżnych części świń i krów, przygotowywanych w różny sposób (gotowanych, pieczonych), podawany z dodatkiem kwaszonej kapusty i rzodkiewki, fasoli i gotowanych pomidorów.
7/44
Bratysława – Słowacja
Bryndzove halusky to drobne kluski z ziemniaków i mąki, posypane serem i polane słonina oraz skwarkami. Słowacy kochają to danie, które może do dietetycznych nie należy, za to jest pyszne i daje dużo energii do eksploracji.
8/44
Bruksela – Belgia
Moules-frites to gotowane małże, podawane z dodatkiem masła, czosnku i liści lauru, a także – oczywiście – frytek belgijskich.