2/12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Fermentowane napoje mleczne bez smakowych i funkcjonalnych...
fot. Suphakaln Wongcompune/123RF

Mleko acidofilne, jogurt, kefir

Fermentowane napoje mleczne bez smakowych i funkcjonalnych dodatków to cenne źródło probiotycznych bakterii, po które można sięgać częściej niż po słone kiszonki warzywne. Najbardziej polecane jest mleko acidofilne, czyli produkt w stylu jogurtu, ale z zawartością żywych bakterii probiotycznych szczepów. Taki produkt nie powinien być jednak pasteryzowany, co warto sprawdzić na etykiecie. Podobnie polecany jest jogurt zawierające aktywne bakterie mlekowe oraz prawdziwy kefir, w którym oprócz bakterii występują też korzystne drożdże. Przetwory te można łatwo przygotować w domu z nieukwaszonego mleka, wykorzystując do tego celu dostępne w sprzedaży kultury starterowe, nazywane czasem zakwaskami.

Zobacz również

Najlepsze MEMY o wyborze selekcjonera [GALERIA]

Najlepsze MEMY o wyborze selekcjonera [GALERIA]

Zwłoki zawinęli w dywan i wrzucili do Bzury. Ruszył proces

Zwłoki zawinęli w dywan i wrzucili do Bzury. Ruszył proces

Polecamy

Kobiety biznesu często nie doceniają własnej pracy i zaniżają swoje stawki

Kobiety biznesu często nie doceniają własnej pracy i zaniżają swoje stawki

Amazon w Polsce stworzył już 25 tys. miejsc pracy, w tym 2 tys. od września ub.r.

Amazon w Polsce stworzył już 25 tys. miejsc pracy, w tym 2 tys. od września ub.r.

Jak Polski Ład wpłynie na sytuację kobiet? Nowe przepisy podatkowe a położenie kobiet

Jak Polski Ład wpłynie na sytuację kobiet? Nowe przepisy podatkowe a położenie kobiet

Dodaj ogłoszenie