13 z 16
Camembert to francuski miękki ser podpuszczkowy. W oryginale...

Camembert [kamąmber]

Camembert to francuski miękki ser podpuszczkowy. W oryginale jest produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego i formowany w krążki o masie ok. 250 g.

Jego nazwa pochodzi od wsi Camembert, gdzie w 1791 r. opracowano recepturę produkcji tego tradycyjnego sera.

Aby odsłuchać dźwięk, kliknij w pogrubioną nazwę dania.

14 z 16
Foie gras to inaczej pasztet strasburski, produkowany ze...

Foie gras [fła gra]

Foie gras to inaczej pasztet strasburski, produkowany ze stłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich. Tradycyjne tłusty pasztet jest świątecznym daniem kuchni francuskiej i zarazem jedną z najdroższych jej potraw.

Ze względu na niehumanitarny, przymusowy tucz drobiu wiele krajów wprowadziło zakaz produkcji Foie gras.

Aby odsłuchać dźwięk, kliknij w pogrubioną nazwę dania.

15 z 16
Tagliatelle nie jest nazwą dania, lecz typu makaronu w...

Tagliatelle [taljatelle]

Tagliatelle nie jest nazwą dania, lecz typu makaronu w kształcie długich, płaskich wstążek o grubości ok. 2 mm i szerokości 0,65-1 cm. Tagliatelle podaje się zazwyczaj z różnego rodzaju sosami.

Ten klasyczny włoski makaron pochodzi z rejonu Emilia-Romagna.

Aby odsłuchać dźwięk, kliknij w pogrubioną nazwę dania.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Zobacz również

Horoskop dzienny na poniedziałek. Sprawdź!

Horoskop dzienny na poniedziałek. Sprawdź!

Premierowy odcinek serialu „Ród smoka” w łódzkim kinie Helios

Premierowy odcinek serialu „Ród smoka” w łódzkim kinie Helios

Polecamy

S8 będzie jeszcze dłuższa. Zobacz dokąd pojedziemy!

S8 będzie jeszcze dłuższa. Zobacz dokąd pojedziemy!

Targ Staroci, Rękodzieła i Sztuki Użytkowej na Księżym Młynie. Czym tam handlują?

Targ Staroci, Rękodzieła i Sztuki Użytkowej na Księżym Młynie. Czym tam handlują?

Wielkie emocje piłkarskie na Balcerzak Cup w Sieradzu. Potem grają Biało-CzerwoniFOT

Wielkie emocje piłkarskie na Balcerzak Cup w Sieradzu. Potem grają Biało-CzerwoniFOT