13 z 15
Camembert to francuski miękki ser podpuszczkowy. W oryginale...

Camembert [kamąmber]

Camembert to francuski miękki ser podpuszczkowy. W oryginale jest produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego i formowany w krążki o masie ok. 250 g.

Jego nazwa pochodzi od wsi Camembert, gdzie w 1791 r. opracowano recepturę produkcji tego tradycyjnego sera.

Aby odsłuchać dźwięk, kliknij w pogrubioną nazwę dania.

14 z 15
Foie gras to inaczej pasztet strasburski, produkowany ze...

Foie gras [fła gra]

Foie gras to inaczej pasztet strasburski, produkowany ze stłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich. Tradycyjne tłusty pasztet jest świątecznym daniem kuchni francuskiej i zarazem jedną z najdroższych jej potraw.

Ze względu na niehumanitarny, przymusowy tucz drobiu wiele krajów wprowadziło zakaz produkcji Foie gras.

Aby odsłuchać dźwięk, kliknij w pogrubioną nazwę dania.

15 z 15
Tagliatelle nie jest nazwą dania, lecz typu makaronu w...

Tagliatelle [taljatelle]

Tagliatelle nie jest nazwą dania, lecz typu makaronu w kształcie długich, płaskich wstążek o grubości ok. 2 mm i szerokości 0,65-1 cm. Tagliatelle podaje się zazwyczaj z różnego rodzaju sosami.

Ten klasyczny włoski makaron pochodzi z rejonu Emilia-Romagna.

Aby odsłuchać dźwięk, kliknij w pogrubioną nazwę dania.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Stadion ŁKS jest za duży!? Klub zamyka kolejne sektory

Stadion ŁKS jest za duży!? Klub zamyka kolejne sektory

Piorun uderzył w górach w turystów! Wielu poszkodowanych!

PILNE
Piorun uderzył w górach w turystów! Wielu poszkodowanych!

Polecamy

Stadion ŁKS jest za duży!? Klub zamyka kolejne sektory

Stadion ŁKS jest za duży!? Klub zamyka kolejne sektory

Odnowione, unikatowe osiedle Księży Młyn kusi turystów!

Odnowione, unikatowe osiedle Księży Młyn kusi turystów!

Przebadali truskawki kupione od rolnika. Czy są zdrowsze od tych z marketów

Przebadali truskawki kupione od rolnika. Czy są zdrowsze od tych z marketów