1/5
Ogórki małosolne to prawdziwy letni rarytas. Przygotowuje...
fot. GettyImages/Nemer-T

Na lato zrób ogórki małosolne

Ogórki małosolne to prawdziwy letni rarytas. Przygotowuje się je prosto, a zjeść można pod różną postacią – jako przegryzkę, dodatek do obiadu lub część sałatki.

2/5
Dobór ogórków ma istotne znaczenie. Nie wystarczy kupić...
fot. GettyImages/Nataliia Shcherbyna

Jakie ogórki wybrać?

Dobór ogórków ma istotne znaczenie. Nie wystarczy kupić pierwszych lepszych gruntowych. Na małosolne najlepsze są twarde i średniej wielkości.

3/5
Ogórki małosolne fermentują się ok. 3 dni, po tym czasie...
fot. GettyImages/Julia_Sudnitskaya

Ogórki małosolne fermentują się krótko

Ogórki małosolne fermentują się ok. 3 dni, po tym czasie można je już wyciągać ze słoików i chrupać.

4/5
Naczynie musi być dopasowane do wielkości ogórków, nie mogą...
fot. GettyImages/merc67

Słoiki do ogórków małosolnych

Naczynie musi być dopasowane do wielkości ogórków, nie mogą być zbyt ściśnięte lub luźno ułożone. W wielu sklepach można znaleźć słoiki wyprofilowane pod kiszenie i fermentowanie warzyw.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Sprawdź dzienny horoskop na sobotę 4 maja

Sprawdź dzienny horoskop na sobotę 4 maja

Składanie wieńców i salwa honorowa na ulicy Piotrkowskiej w Łodzi

Składanie wieńców i salwa honorowa na ulicy Piotrkowskiej w Łodzi

W Łodzi odbędą się turnieje strefowe w koszykówce 3x3. Miejsce w Basketmanii czeka

W Łodzi odbędą się turnieje strefowe w koszykówce 3x3. Miejsce w Basketmanii czeka

Zobacz również

Memy o blamażu Lecha. Kto jest większym przegranym? Zaglosuj w sondzie

Memy o blamażu Lecha. Kto jest większym przegranym? Zaglosuj w sondzie

Tłumy łodzian wybrały się na popularne kąpielisko Młynek w Łodzi

Tłumy łodzian wybrały się na popularne kąpielisko Młynek w Łodzi