1 z 8
Badania zachęcają, by jeść ostre niemal każdego dnia dla...
fot. FotoCuisinette/Getty Images

Najbardziej ostre przyprawy i zdrowie. Zobacz, jakie są korzyści

Badania zachęcają, by jeść ostre niemal każdego dnia dla dłuższego życia. Zobacz, jakie korzyści zdrowotne dają najbardziej pikantne przyprawy.

2 z 8
Najpopularniejszą pikantną przyprawą – i najostrzejszą – są...
fot. Cebolla4/Getty Images

Ostre przyprawy na zdrowie – chili

Najpopularniejszą pikantną przyprawą – i najostrzejszą – są papryczki chili. Mają niezliczone odmiany o różnym nasileniu smaku, który pochodzi od kapsaicyny. Dobrze znane jest jej działanie przeciwbólowe. Po chwilowym nasileniu bólu powoduje odczulenie i dezaktywację neuronów czuciowych. Dostarczana regularnie (np. miejscowo na skórę przy bólach mięśni czy stawów albo wewnętrznie przy zespole jelita drażliwego) powoduje „wyłączenie” bólu z jednoczesnym działaniem przeciwzapalnym, które redukuje jego przyczyny. Sprawdzono ją także w neuralgii półpaścowej i cukrzycowe. Kapsaicyna jest też korzystna dla układu krążenia i nerwowego, gdzie pomaga ograniczać zmiany neurodegeneracyjne.

3 z 8
Korzeń chrzanu w postaci świeżej lub dopiero co utartej ma...
fot. unpict/Getty Images

Ostre przyprawy na zdrowie – chrzan

Korzeń chrzanu w postaci świeżej lub dopiero co utartej ma najwięcej pikantnego związku, jakim jest izotiocyjanian allilu. To ten sam, który wspiera ochronę przed rakiem, przy jedzeniu drażni jednak śluzówkę układu oddechowego i pokarmowego. Mowa jest zarówno o chrzanie polskim, jak i chińskim, zwanym wasabi. Ten drugi nie jest praktycznie dostępny w naszym kraju, a sprzedawane produkty to zwykły chrzan z zielonym barwnikiem i ew. domieszką wasabi. Rodzimy produkt jest jednak równie zdrowy, a może nawet lepszy, bo możemy jeść go po przygotowaniu w domu.

4 z 8
Gorczyca to podstawa popularnego sosu znanego jako...
fot. bhofack2/Getty Images

Ostre przyprawy na zdrowie – gorczyca

Gorczyca to podstawa popularnego sosu znanego jako musztarda. Ma takie odmiany, że gotowy produkt da się jeść tylko w niewielkich ilościach. Choć „moc” zależy od producenta i partii produktu, do najostrzejszych należy musztarda Dijon, rosyjska i angielska. Palący smak pochodzi od izotiocyjanianu allilu, który ma właściwości antynowotworowe m.in. w stosunku do komórek raka piersi, płuc, układu pokarmowego i prostaty. Chroni też układ nerwowy i krążenia. Zwalcza chorobotwórcze drobnoustroje.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Nie żyje jedna z bohaterek programu "Nasz nowy dom"

NOWE
Nie żyje jedna z bohaterek programu "Nasz nowy dom"

Horoskop dzienny na środę. Sprawdź!

Horoskop dzienny na środę. Sprawdź!

Halka zamiast sukienki oraz ogromny top, który przykuwał uwagę. Aktorki na premierze

Halka zamiast sukienki oraz ogromny top, który przykuwał uwagę. Aktorki na premierze

Zobacz również

Przyjemny makaron z burratą. Fenomenalny posiłek zrobisz w mniej niż godzinę

Przyjemny makaron z burratą. Fenomenalny posiłek zrobisz w mniej niż godzinę

Halka zamiast sukienki oraz ogromny top, który przykuwał uwagę. Aktorki na premierze

Halka zamiast sukienki oraz ogromny top, który przykuwał uwagę. Aktorki na premierze