1/7
Książka Marii Ochorowicz-Monatowej z 1910 roku proponowała...
fot. polona.pl/domena publiczna

„Uniwersalna książka kucharska” Marii Ochorowicz-Monatowej

Książka Marii Ochorowicz-Monatowej z 1910 roku proponowała oszczędne i wyszukane posiłki dla każdego. Przejdź do wigilijnych przepisów. Przesuwaj kolejne slajdy strzałkami lub gestem.

2/7
„Nastawić na smak dużo włoszczyzny, dwie pieczone cebule, 5...
fot. unsplash.com

Barszcz wigilijny

„Nastawić na smak dużo włoszczyzny, dwie pieczone cebule, 5 dkg grzybów suszonych i kilka buraków ćwikłowych. Gdy smak nagotowany, zalać go barszczem, wrzucić poszatkowane drobno buraki, zaprawić rumianą zaprażką z dużej łyżki masła z mąką, zagotować, posolić i dodać cukru do smaku. Do wazy włożyć osobno ugotowane na wodzie uszka z grzybków”.

3/7
„Pół kwarty mąki posoliwszy, zagnieść niezbyt twardo z jajem...
fot. Janusz Wójtowicz/Polska Press

Uszka do postnego barszczu

„Pół kwarty mąki posoliwszy, zagnieść niezbyt twardo z jajem i wodą. Rozwałkować cieniutko, pokrajać małe kwadraciki z ciasta i nakładać farsz z grzybów, zlepiając w trójkątne chusteczki, a potem złączyć ze sobą dwa przeciwległe końce, aby wyglądało jak ucho świńskie. Przed podaniem barszczu, zgotować na kipiącej wodzie, a gdy wypłyną, włożyć do wazy.

Farsz do uszek

„Grzyby, które się na smak do barszczu gotowały, posiekać drobno, zasmażyć na maśle z cebulką i z dwiema łyżkami bułki tartej”.

4/7
„Jarmuż jest jarzyną czysto zimową. Dobry jest dopiero...
fot. unsplash.com

Jarmuż z kasztanami

„Jarmuż jest jarzyną czysto zimową. Dobry jest dopiero wtedy, gdy przemarznie, inaczej jest gorzki. W smaku zbliżony do szpinaku. Są dwie odmiany jarmużu: zielony i czerwony, czyli fioletowy. Obrać z łodygi tylko drobne środkowe liście, sparzyć ukropem, ugotować w słonej wodzie, a odcedziwszy dobrze, gdy wszystka woda osiąknie, posiekać drobno i przefasować przez rzadkie sito. Zrobić zasmażkę z łyżki masła i pół łyżki mąki, rozprowadzić pół szklanką słodkiego mleka lub śmietanki, włożyć przefasowany jarmuż, dodać trochę cukru do smaku i zasmażyć razem. Osobno ugotować pół funta kasztanów, obrać z podwójnej łupy, usmażyć je w dość gęstym syropie i podając obłożyć niemi jarmuż na półmisku".

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Zwycięstwo AKS SMS Łódź nad Hutnikiem w Centralnej Lidze Juniorów U-17. Zdjęcia

Zwycięstwo AKS SMS Łódź nad Hutnikiem w Centralnej Lidze Juniorów U-17. Zdjęcia

Strzelanie Królewskie 2024 w Sieradzkim Bractwie Kurkowym z wojewodą ZDJĘCIA

Strzelanie Królewskie 2024 w Sieradzkim Bractwie Kurkowym z wojewodą ZDJĘCIA

Eurowizja 2024. Luna przyszykowała efekty specjalne, a Viki Gabor za Idę Nowakowką

Eurowizja 2024. Luna przyszykowała efekty specjalne, a Viki Gabor za Idę Nowakowką

Zobacz również

Eurowizja 2024. Luna przyszykowała efekty specjalne, a Viki Gabor za Idę Nowakowką

Eurowizja 2024. Luna przyszykowała efekty specjalne, a Viki Gabor za Idę Nowakowką

Anita Sokołowska skąpana w słońcu. Z gracją eksponuje długie nogi i coś jeszcze!

Anita Sokołowska skąpana w słońcu. Z gracją eksponuje długie nogi i coś jeszcze!