1/8
Przeciwwskazań do jedzenia owsianki jest niewiele, ale...
fot. Foxys_forest_manufacture / GettyImages

Komu szkodzą płatki owsiane?

Przeciwwskazań do jedzenia owsianki jest niewiele, ale niektóre osoby powinny z niej zrezygnować lub ograniczyć jej spożycie. Zobacz, kto nie powinien jeść płatków owsianych.

2/8
Ze względu na wysoką zawartość błonnika płatki owsiane nie...
fot. belchonock/123RF

Problemy żołądkowe

Ze względu na wysoką zawartość błonnika płatki owsiane nie są polecane osobom z zespołem jelita drażliwego. Ponieważ mogą powodować wzdęcia i gazy, powinny zrezygnować z nich osoby mające delikatny układ pokarmowy. Jeśli chcą dodać je do swojej diety powinny wprowadzać je bardzo powoli i obserwować reakcję organizmu.

Płatków owsianych powinno się także unikać przy przewlekłej biegunce. Owsianka, którą zazwyczaj przygotowujemy na mleku nie jest przy niej polecana zarówno ze względu na zawartość laktozy, jak i dużą ilość błonnika pokarmowego.

3/8
Owies, podobnie jak niektóre orzechy czy nasiona roślin...
fot. angellodeco/123RF

Osoby z niedoborami wapnia, magnezu i żelaza

Owies, podobnie jak niektóre orzechy czy nasiona roślin strączkowych, zawiera kwas fitynowy, czyli środek przeciwodżywczy. Zakłóca on naturalne wchłanianie witamin i minerałów, takich jak wapń, żelazo, cynk czy magnez z pożywienia do organizmu.

Jednym ze sposobów na obniżenie poziomu kwasu fitynowego w owsiance jest moczenie płatków przez noc w wodzie (powoduje usunięcie nawet 37 proc. kwasu), którą należy później wylać. Innym sposobem na zachowanie wartości odżywczych jest dodawanie do owsianki produktów bogatych w witaminę C np. soku z cytryny lub innych owoców i warzyw, które dostarczą kwasu askorbinowego. Niedobory wapnia można uzupełnić przygotowując owsiankę z mlekiem i/lub bakaliami bogatymi w ten składnik.

4/8
Spożywanie owsianki jest wskazane dla osób z cukrzycą ze...
fot. PhotoMIX Company / Pexels

Cukrzyca i inne zaburzenia poziomu cukru we krwi

Spożywanie owsianki jest wskazane dla osób z cukrzycą ze względu na wysoki poziom błonnika pokarmowego, który ułatwia utrzymanie cukru na właściwym poziomie. Jednak w ich przypadku sposób przygotowania płatków jest szczególnie istotny. Ponieważ mają one dość mdły smak, do owsianki często dodajemy słodkie dodatki, takie jak miód, cukier czy syrop klonowy, trafiają do niej także czekolada czy owoce kandyzowane.

Dlatego osoby ze stanem przedcukrzycowym i cukrzycą powinny bardzo uważać na to, co dodają do miski z płatkami, aby zdrowe śniadanie nie przyniosło gwałtownego skoku cukru we krwi. Powinny być także ostrożne kupując gotowe mieszanki płatków, ponieważ bardzo często mają one wiele sztucznych dodatków i słodzików.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Raport z trybun. Wściekła Żyleta, obrażony Kolejorz i dużo opraw

Raport z trybun. Wściekła Żyleta, obrażony Kolejorz i dużo opraw

Wernisaż prac dyplomowych absolwentów Liceum Plastycznego w Łodzi

Wernisaż prac dyplomowych absolwentów Liceum Plastycznego w Łodzi

TOP 10 filmów na VOD w kwietniu w Polsce. Co oglądaliśmy?

TOP 10 filmów na VOD w kwietniu w Polsce. Co oglądaliśmy?

Zobacz również

Dobry występ młodych pięściarzy ŁKS Łódź Boks z wirusem w tle. Zdjęcia

Dobry występ młodych pięściarzy ŁKS Łódź Boks z wirusem w tle. Zdjęcia

Raport z trybun. Wściekła Żyleta, obrażony Kolejorz i dużo opraw

Raport z trybun. Wściekła Żyleta, obrażony Kolejorz i dużo opraw