5/11
Wegetariańska papryka faszerowana ryżem, pieczarkami i...
fot. Katarzyna Jaworek

Wegetariańska papryka faszerowana ryżem, pieczarkami i ogórkiem konserwowym Katarzyny Jaworek

Składniki
4 papryki czerwone
1 saszetka ryżu kolorowego
250 g pieczarek
1 cebula
4 ogórki konserwowe
50 g sera żółtego
1 szklanka bulionu warzywnego
oliwa, sól, pieprz, zioła prowansalskie

Wykonanie
Ryż kolorowy gotować około 20 minut w osolonej wodzie. Pieczarki oraz cebulę pokroić w kostkę. Razem smażyć przez około 5 minut na oliwie. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę.
Ryż, pieczarki oraz ogórki przełożyć do miski. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Z papryk odkroić wierzchołki. Usunąć gniazda nasienne. Wgłębienia wypełnić farszem. Ser żółty pokroić w paski. Kawałki sera ułożyć na farszu. Papryki przykryć odciętym wierzchołkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

6/11
Kuskus z pomidorami, papryką i cukinią KGW z Białki...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich w Białce

Kuskus z pomidorami, papryką i cukinią KGW z Białki

Składniki

250 dag kuskusu
500 ml wrzącej wody
3 pomidory
cebula
mała cukinia
papryka czerwona i żółta
oliwa, sól, pieprz

Wykonanie

Przygotować kuskus: wsypać kaszę do garnka, zalać wrzątkiem, zostawić na 15 minut.
W tym czasie na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej pokrojoną cebulę, dodać pokrojone w kostkę paprykę, cukinię i pomidory, posypać solą i pieprzem i dusić pod przykryciem około 15 minut. Wymieszać z kuskusem, ewentualnie doprawić.

7/11
Keks paprykowo-serowy Barbary Stachurskiej...
fot. archiwum

Keks paprykowo-serowy Barbary Stachurskiej

Składniki
20 dag mąki pszennej
3 jajka
czerwona papryka
10 dag czarnych oliwek
20 dag żółtego sera
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml mleka
100 ml oliwy z oliwek
olej do smażenia
kilka gałązek świeżej bazylii
zioła prowansalskie
sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski i poddusić na na oleju do miękkości. Oliwki przekroić na pół i dodać do papryki. Odstawić do wystygnięcia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać jajka, mleko, oliwę, zioła i sól, pieprz do smaku. Wszystko wymieszać łyżką.
Ser pokroić w kostkę i dodać do ciasta.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać trochę ciasta.Na ciasto wyłożyć część papryki z oliwkami, następnie znów ciasto, potem paprykę z oliwkami i na końcu ciasto.
Włożyć do piekarnika i piec około 50 minut.

8/11
Wołowe ragout z fasolą, cieciorką i papryką Violetty Grzelki...
fot. Violetta Grzelka

Wołowe ragout z fasolą, cieciorką i papryką Violetty Grzelki

Składniki
ok. 60 dag wołowiny pieczeniowej
1-2 cebule 3-4 ząbki czosnku
2 czerwone i 2 zielone papryki
puszka czerwonej fasoli
puszka cieciorki
groszek świeży, mrożony lub z puszki
pomidory świeże lub z puszki (cale lub krojone) 3 łyżki oliwy
1-2 pęczki natki kolendry lub pietruszki
Przyprawy zmielone: łyżeczka kolendry, łyżeczka papryki czerwonej słodkiej, 1/2 łyżeczki chilli (w płatkach), 1-2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, sól do smaku

Wykonanie

Oczyścić i pokroić w kostkę papryki. Na dużej, głębokiej patelni lub w nieprzywierającym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy (oprócz soli): zmieloną kolendrę, paprykę czerwoną, chili w płatkach, kumin oraz pieprz. Wymieszać przyprawy z cebulą i po kilkudziesięciu sekundach, kiedy tylko uwolni się aromat, dodać przygotowane papryki.
Po kilku minutach, jak papryki zmiękną, dodać zmielone mięso wołowe. Podsmażać kolejne 5-10 minut, mieszając co jakiś czas, aż mięso równomiernie zmieni kolor. Następnie podlać niewielką ilością wody, doprawić do smaku solą (ok. 2 łyżeczki) i dusić pod przykryciem kilkanaście minut uważając, aby nie przypalić. W razie potrzeby, dolać trochę wody.
Następnie dodać odcedzoną fasolę, cieciorkę i pomidory. Pogotować na niewielkim ogniu pod przykryciem kilka minut. Na sam koniec dodać zielony groszek i ugotować do miękkości.
Na koniec uzupełnić ragout wodą, jeśli jest za gęste i ewentualnie doprawić do smaku solą. Podawać z pieczywem, ryżem, kaszą, kluseczkami oraz dużą ilością posiekanej kolendry lub natki pietruszki.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Najbardziej utytułowani obcokrajowcy w PlusLidze. Dominacja Trójkolorowych? [GALERIA]

Najbardziej utytułowani obcokrajowcy w PlusLidze. Dominacja Trójkolorowych? [GALERIA]

Jeden z najbardziej niezwykłych śmigłowców powstał z udziałem łódzkich inżynierów

Jeden z najbardziej niezwykłych śmigłowców powstał z udziałem łódzkich inżynierów

Łódzki hostel w pilnej potrzebie. Ledwie rozpoczął działalność już prosi o pomoc

Łódzki hostel w pilnej potrzebie. Ledwie rozpoczął działalność już prosi o pomoc

Zobacz również

Komunikacja miejska w majówkę. Rozkłady będą się różnić od sobotnich i niedzielnych

Komunikacja miejska w majówkę. Rozkłady będą się różnić od sobotnich i niedzielnych

Łódzki hostel w pilnej potrzebie. Ledwie rozpoczął działalność już prosi o pomoc

Łódzki hostel w pilnej potrzebie. Ledwie rozpoczął działalność już prosi o pomoc