Zestawienie UPRP nie wyszczególnia przykładów zgłaszanych patentów. Czym zatem zajmują się wynalazcy z Łodzi? Ostatnio PŁ nagłaśnia pomysł trzech badaczek z Instytutu Technologii i Analizy Żywności tej uczelni. Chodzi o nowatorskie opakowania, w tym naczynia, które można zjeść. Wprawdzie jadalne opakowania były już wcześniej dostępne dla konsumentów, ale badaczki z PŁ postanowiły wykorzystać – zamiast pełnowartościowej żywności – odpady roślinne.
Politechnika Łódzka ogłosiła w tym tygodniu, że pozostaje w czołówce najbardziej innowacyjnych uczelni w Polsce. PŁ interpretuje w ten sposób swoje drugie miejsce w lipcowym "Raporcie Rocznym" Urzędu Patentowego Rzeczypospolitej Polskiej (UPRP). A konkretnie w zestawieniu podmiotów – krajowych i zagranicznych – którym urząd ten udzielił patentów w 2020 r.