5/13
Patisony...

Patisony

Patisony przypominają miniaturowe dynie o kształcie podobnym do kielicha kwiatowego. Mogą przybierać różną wielkość - od 10 do ponad 20 cm średnicy. Same w sobie mają delikatny smak i świetnie nadają się do konserwowania.

Właściwości
Patisony są bogate w witaminę C, wapń, fosfor, żelazo, magnez, karoten i węglowodany. Świetnie gaszą pragnienie. Do tego są lekkostrawne i niskokaloryczne, więc można spożywać je na diecie.

Wykorzystanie w kuchni
Patisony doskonale nadają się do marynowania oraz konserwowania. Ich niewielki rozmiar sprawia, że bez problemu mieszczą się w słoiku. Świetnie sprawdzą się jako zastępstwo ogórka. Można również je zapiekać, przyrządzać z nich pastę, smażyć a także faszerować. Nadadzą się także do przygotowania frytek - w zastępstwie ziemniaka.

6/13
Roszponka...

Roszponka

Ta drobnolistna roślina jest wyjątkowo wartościową zieleniną w okresie zimowo-wiosennym. Jej smak jest dosyć neutralny, o lekko orzechowej nucie.

Właściwości
Roszponka jest nie tylko bogata w żelazo, ale także dostarczy naszemu organizmowi potas, wapń oraz witaminy C i A. Zielenina zawiera od trzech do czterech razy więcej beta-karotenu i witaminy C niż sałata siewna! Jej właściwości odżywcze znane są od setek lat.

Wykorzystanie w kuchni
Roszponka doskonale sprawdzi się w sałatkach. Smakowo będzie komponowała się z gorgonzolą i pomidorkami koktajlowymi.

7/13
Kalafior romanesco...

Kalafior romanesco

Nietypowa, mało znana w Polsce odmiana kalafiora ma zielone zabarwienie i stożkowate różyczki o kształcie minaretów. Jego smak jest łagodniejszy i mniej gorzki niż zwykły brokuł czy kalafior. W dodatku ma kremowe wykończenie o orzechowej nucie.

Właściwości
Kalafior romanesco jest niezwykle niskokaloryczny, będzie więc doskonały dla osób na diecie. Sprawdzi się także jako warzywo dla alergików. Jest źródłem białka, węglowodanów, błonnika, przeciwutleniaczy, karotenoidów i szeregu witamin. Znajdziemy w nim także wiele minerałów. Ze względu na wysoką zawartość błonnika i wody, kalafior wspiera działanie układu pokarmowego.

Wykorzystanie w kuchni
Romanesco może spokojnie zastąpić zwykły kalafior i brokuły. Sprawdzi się w zupach i sałatkach, a także w wersji panierowanej lub zapiekanej.

8/13
Jarmuż...

Jarmuż

To kolejne warzywo, które stanowi doskonałą alternatywę dla szpinaku. Świeży jarmuż jest dostępny od późnej jesieni aż do przedwiośnia - po przemarznięciu liście są jeszcze smaczniejsze, gdyż tracą gorycz.

Właściwości
Jarmuż to bogate źródło wapnia i żelaza. Dodatkowo zawiera przeciwutleniacze, działając przeciwnowotworowo. Ma także właściwości przeciwzapalne, sam w sobie jest zaś lekkostrawny.

Wykorzystanie w kuchni
Jarmuż nada się do suró­wek, zup, sałatek, czy budyniów. W Japonii sok z jarmużu stosowany jest jako suplement diety. Roślinę można spożywać na surowo, jednak to obróbka termiczna pozbawi ją włóknistości. Doskonale będzie smakowała w wersji zapiekanej, gotowanej lub nawet smażonej.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Protest rolników przed urzędem marszałkowskim. Co stało się z ciągnikami? ZDJĘCIA

Protest rolników przed urzędem marszałkowskim. Co stało się z ciągnikami? ZDJĘCIA

Wystawa ilustracji wyrażeń ze słownika łodzianizmów w Miejskiej Galerii Sztuki

Wystawa ilustracji wyrażeń ze słownika łodzianizmów w Miejskiej Galerii Sztuki

French nie musi być nudny! Ten majówkowy na pewno przypadnie ci do gustu

French nie musi być nudny! Ten majówkowy na pewno przypadnie ci do gustu

Zobacz również

French nie musi być nudny! Ten majówkowy na pewno przypadnie ci do gustu

French nie musi być nudny! Ten majówkowy na pewno przypadnie ci do gustu

Tak się urządził Tomasz Wygoda. Tak pięknie mieszka juror „Tańca z gwiazdami”

Tak się urządził Tomasz Wygoda. Tak pięknie mieszka juror „Tańca z gwiazdami”