9/13
Topinambur...

Topinambur

Topinambur to nic innego jak słonecznik bulwiasty. W kuchni doskonale sprawdzą się jego korzenie. Pożywne bulwy mają smak ziemniaków połączonych z orzechami.

Właściwości
Topinambur ma bogate właściwości odżywcze oraz zdolność pobudzania organizmu do wydalania toksyn. Pomoże przy zaparciach a także zadziała osłonowo na wątrobę i drogi moczowe.

Wykorzystanie w kuchni
Najłatwiej jest przygotować topinambur w wersji gotowanej. Można go także faszerować, ugotować na parze lub udusić. Warzywo świetnie sprawdzi się w zastępstwie ziemniaków - służąc także do przygotowania oryginalnych frytek.

10/13
Skorzonera...
fot. Ewa Saks / Getty Images

Skorzonera

Skorzonera, inaczej wężymord, to warzywo o długim, brunatnym korzeniu z soczystym miąższem. O ile skórka jest niejadalna, o tyle wnętrze potrafi pozytywnie zaskoczyć. W kuchni sprawdzi się jako odpowiednik dużo droższych szparagów.

Właściwości
Skorzonera posiada bogate właściwości odżywcze, przy czym jest bardzo sycąca. Znana jest przede wszystkim z tego, że dzięki inulinie obniża poziom cukru we krwi, złego cholesterolu a także poprawia trawienie i oczyszcza organizm z toksyn. Poza tym zawiera sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor, karoten oraz liczne witaminy.

Wykorzystanie w kuchni
Skorzonerę można jeść w wersji gotowanej, duszonej, smażonej, pieczonej lub surowej. Świetnie sprawdzi się w roli zastępcy szparagów. Co ciekawe, można z niej przyrządzić nawet wino. Oprócz korzenia jadalne są także młode listki, które mogą posłużyć do przygotowania sałatki.

11/13
Kardy...
fot. mauriziobiso / Getty Images

Kardy

Kardy, czyli karczochy hiszpańskie, to bliscy krewni karczochów zwyczajnych, jednak ich kwiatostany nie są jadalne. Do spożycia nadają się ogonki liściowe i kłącza o delikatnym smaku.

Właściwości
Kardy znane są przede wszystkim z działania przeciwnowotworowego. Warzywo jest źródłem wielu witamin, m. in. C, A, D, E, K oraz z grupy B. Kardy będą doskonałe dla osób na diecie - są niskokaloryczne.

Wykorzystanie w kuchni
Kardy mogą posłużyć jako zimna lub gorąca przystawka. W wersji surowej sprawdzą się w sałatce, na ciepło zaś mogą zostać przygotowane tak samo jak szparagi, kalafior, brokuły, czy cukinia. Surowe należy skropić cytryną, na ciepło będą doskonałe w wersji faszerowanej. Świetnie komponują się też z parmezanem lub z grzankami i sosem - śmietanowym lub beszamelowym.

12/13
Salsefia...
fot. bernjuer / Getty Images

Salsefia

Zwane także owsianymi korzonkami warzywo wyglądem przypomina skorzonerę, choć jego korzeń jest grubszy i jaśniejszy. Smak salsefii jest także znacznie bardziej delikatny.

Właściwości
Salsefia bogata jest w potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez i miedź, zaś duża zawartość cukrów sprawia, że roślina jest dosyć kaloryczna. Warzywo jest doskonałe dla diabetyków oraz osób z problemami trawiennymi. Działa pozytywnie na układ nerwowy i chroni kości przed osteoporozą.

Wykorzystanie w kuchni
Salsefia doskonale sprawdzi się jako dodatek do potraw mięsnych, zupy i gulaszów. Młode pędy można przygotować tak jak szparagi, zaś liście mogą posłużyć do sporządzenia sałatki. Sam korzeń można zapiec, udusić, ugotować lub usmażyć.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Żona Mauro zarobi milion na erotyce. Kontrakt przypieczętowała bezwstydnym zdjęciem

Żona Mauro zarobi milion na erotyce. Kontrakt przypieczętowała bezwstydnym zdjęciem

Koniec procesu kanibala! Jakiej kary żąda prokurator?

Koniec procesu kanibala! Jakiej kary żąda prokurator?

"Świątkomania" także poza granicami Polski. "Dopiero teraz zaczynam rozumieć"

O TYM SIĘ MÓWI
"Świątkomania" także poza granicami Polski. "Dopiero teraz zaczynam rozumieć"

Zobacz również

Najnowsze dane majątkowe prezesów łódzkich spółek. Rekordowa pensja? Pół miliona zł

GORĄCY TEMAT
Najnowsze dane majątkowe prezesów łódzkich spółek. Rekordowa pensja? Pół miliona zł

Citroen C3 1.2 Turbo 100 KM vs Ford Puma 1.0 EcoBoost Hybrid 125 KM

Citroen C3 1.2 Turbo 100 KM vs Ford Puma 1.0 EcoBoost Hybrid 125 KM