13/13
Batawia...

Batawia

Batawia to odmiana sałaty powstałej ze skrzyżowania głowiastej i lodowej, dzięki czemu jest krucha i chrupiąca. Liście, często o brunatnym zabarwieniu, mają lekko pikantny posmak.

Właściwości
Batawia działa odkwaszająco, a dzięki wysokiej zawartości błonnika ułatwia procesy trawienne. Jest także bogata w żelazo, zaś jej pozostałe składniki przeciwdziałają występowaniu nowotworu okrężnicy. Zawarty w liściach jod wspomaga pracę tarczycy.

Wykorzystanie w kuchni
Batawia doskonale sprawdzi się w sałatkach, komponując się szczególnie z grzankami, prażonymi ziarnami, czy orzechami.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Co stanie się z Wodnym Rynkiem w Łodzi?

Co stanie się z Wodnym Rynkiem w Łodzi?

Horoskop codzienny na niedzielę, 19 maja

Horoskop codzienny na niedzielę, 19 maja

Polecamy

Manufaktura świętuje 18. urodziny! Przed nami trzy dni koncertów!

Manufaktura świętuje 18. urodziny! Przed nami trzy dni koncertów!

Co stanie się z Wodnym Rynkiem w Łodzi?

Co stanie się z Wodnym Rynkiem w Łodzi?

Horoskop codzienny na niedzielę, 19 maja

Horoskop codzienny na niedzielę, 19 maja