9/13
Gołąbki z kaszą gryczaną z grzybami w śmietanie...

Gołąbki z kaszą gryczaną z grzybami w śmietanie

Składniki na gołąbki
kapusta świeża
1 kg kaszy gryczanej
1/2 kg boczku wędzonego
1/2 kg cebuli
150 g masła
5 ząbków czosnku
sól, pieprz, majeranek do smaku

Składniki na sos
1/2 kg podgrzybka świeżego lub mrożonego
1/2 kg kurków świeżych lub mrożonych
3 cebule
olej
śmietana kwaśna 18 proc.
śmietanka słodka
sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Z kapusty wykroić głąb i sparzyć w wodzie w dużym garnku, oddzielając liść po liściu.
Kaszę ugotować na półtwardo w osolonej wodzie i odcedzić. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, masło i poddusić kilka minut. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i majerankiem. W liście kapusty nałożyć farsz i zwinąć.
Dno garnka lub rondla wyłożyć paroma liśćmi kapusty, ułożyć ciasno gołąbki, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości.
Grzyby w śmietanie. Grzyby oczyścić, pokroić w duże cząstki, obgotować w wodzie parę minut i odcedzić.
Cebulę obrać, pokroić w pióra i zeszklić na oleju. Dodać grzyby, obie śmietany, oraz sól i pieprz do smaku. Całość zagotować często mieszając.
Przepis Roberta Muzyczki

10/13
Naleśniki z kaszy gryczanej z nadzieniem z czerwonej fasoli...
fot. Fot. Paweł Epler

Naleśniki z kaszy gryczanej z nadzieniem z czerwonej fasoli

Składniki
3 paczuszki kaszy gryczanej jasnej, niepalonej
200 g fasoli czerwonej
szklanka drobno posiekanych suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
garść bazylii
garść kolendry
3 łyżki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
1/2 łyżeczki płatków chilli
sok z połowy cytryny
sól, pieprz

Wykonanie
Kaszę zalać na noc zimną wodą. Odcedzić i blenderem zmiksować ją na gładką masę (konsystencja gęstego ciasto naleśnikowe). Gdyby ciasto było za gęste dodać odrobinę wody lub mleka roślinnego. Usmażyć naleśniki. Namoczoną wcześniej fasolę ugotować do miękkości i ubić za pomocą tłuczka. Dodać posiekane pomidory, zioła, czosnek, musztardę i wymieszać. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i chilli. Naleśniki można podać z sosem pomidorowym, jogurtowym lub dowolnym sosem.
Przepis Agnieszki Delkowskiej

11/13
Pomysł na obiad: pikantne naleśniki z kaszą jaglaną...
fot. Fot. Monika Marmuźniak

Pomysł na obiad: pikantne naleśniki z kaszą jaglaną

Składniki na naleśniki
25 dag mąki
2 jajka
250 ml wody gazowanej
250 ml mleka
szczypta soli
łyżka oleju
przyprawy: papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie, oregano, pieprz, kurkuma

Składniki na farsz
cebula
10 dużych pieczarek
sól, pieprz
2/3 szklanki kaszy jaglanej

Wykonanie
Rozbełtać jajka, dodać mąkę, szczyptę soli i przyprawy, dokładnie wymieszać. Następnie wlać mleko, wodę i olej. Wymieszać do połączenia składników. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.
Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na maśle. Kaszę ugotować na sypko.
Pokrojone w plasterki pieczarki usmażyć. Wszystkie składniki wymieszać i chwilę podsmażyć. Farsz zawinąć w naleśniki.
Przepis Moniki Marmuźniak

12/13
Kasza jaglana z orzechami, migdałami i pestkami granatu...
fot. Fot. Violetta Grzelka

Kasza jaglana z orzechami, migdałami i pestkami granatu

Składniki
3 łyżki stołowe ugotowanej kaszy jaglanej
Kilka wyłuskanych orzechów włoskich
Łyżka płatków migdałowych
2-3 łyżki pestek granatu
3 łyżki jogurtu naturalnego

Wykonanie
Aby pozbawić kaszę jaglaną goryczy, która może istotnie obniżyć walory smakowe potrawy, na drobnym sitku przelać  kaszę wrzątkiem w dużej ilości. Odsączoną kaszę zalać w garnku wrzącą wodą w proporcji 1:2, czyli np. jedną filiżankę kaszy zalać 2 filiżankami wrzątku. Osolić do smaku ok. 1/2 łyżeczki soli oraz dodać łyżeczkę masła, oleju kokosowego lub oliwy. Zamieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na delikatnie rozgrzanej płycie (pomalutku) 15 minut, pod częściowym przykryciem. Następnie wyłączyć  i najlepiej jeszcze zostawić przykrytą na rozgrzanej, ale wyłączonej płycie.
Następnie przełożyć do miseczki ok. 3 łyżki stołowe ugotowanej kaszy jaglanej, dodać jogurt, dosypać trochę orzechów włoskich, płatków migdałowych oraz pestek granatu i pyszne śniadanie gotowe. Granaty zawierają estron (folikulinę) -  występującą naturalnie formę estrogenu,  od wieków były kojarzone z kobietą, były symbolem życia i długowieczności, a ponieważ mają niezliczone dobroczynne działania na organizm, w tym na urodę, jako dodatek do kobiecego śniadania są znakomite. Kaszę jaglaną można zastąpić zwykłymi płatkami owsianymi górskimi. Można również dla urozmaicenia dodawać różne sezonowe owoce, pestki  dyni czy słonecznika i tworzyć tym sposobem niezliczoną ilość szybkich, pysznych i zdrowych śniadań.
Przepis Violetty Grzelki

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Tak się urządził Mateusz Damięcki. Zobacz, gdzie mieszka aktor z drugą żoną i synami

Tak się urządził Mateusz Damięcki. Zobacz, gdzie mieszka aktor z drugą żoną i synami

Trening boksu dla dzieci w salonie piękności w Łodzi. Zdjęcia

Trening boksu dla dzieci w salonie piękności w Łodzi. Zdjęcia

Kandydaci na europosłów w Łódzkiem. Zarejestrowano osiem list ZOBACZ PEŁNE LISTY

GORĄCY TEMAT
Kandydaci na europosłów w Łódzkiem. Zarejestrowano osiem list ZOBACZ PEŁNE LISTY

Zobacz również

Wiemy, co było na egzaminie ósmoklasisty z matematyki

Wiemy, co było na egzaminie ósmoklasisty z matematyki

Piłkarze Lecha, którzy odejdą w letnim okienku. Czas pozbyć się "sytych kotów"

Piłkarze Lecha, którzy odejdą w letnim okienku. Czas pozbyć się "sytych kotów"